Vysílené mládě psíka mývalovitého našlo útočiště v záchranné stanici

16. 7. 2015

Minulý týden přivítala záchranná stanice Lesů hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy jednoho obzvlášť huňatého pacienta, kterému se sice říká „psík“, ale štěkotu se od něj – na rozdíl od nejrůznějších jiných vylomenin – nedočkáte. Asi dvouměsíční mládě psíka mývalovitého předal ošetřovatelům jeho zachránce, který naříkajícího psíka našel zapadlého ve skruži.

Po strastiplném zážitku byla samička, jíž ošetřovatelé začali říkat Cecilka, vyčerpaná a pořádně vyhladovělá. Odpočinek v klidném zázemí stanice ji ale brzy postavil na všechny čtyři krátké nožky a velice rychle se jí vrátilo také nadšení pro jídlo. Psíci, v jejichž vzezření se snoubí půvaby jezevců, mývalů i čeledi psovitých, jsou všežravé šelmy, a tak si Cecilka pochutnává na syrovém mletém hovězím mase, vajíčkách a kuřátkách a občas, na přilepšenou, dostane ve stanici všeobecně populární piškot.

Navzdory tomu, že pacient na karambol rychle zapomněl a dobře prospívá, se ale mladý psík nebude moci vrátit do volné přírody. Psík mývalovitý je totiž v Evropě považován za invazní druh, podobně jako třeba norek americký, a s jeho narůstajícími počty se česká příroda neumí vyrovnat, protože psíkovi nedokáže postavit do cesty prakticky žádného přirozeného nepřítele. Poradil by si s ním leda vlk nebo rys. Cecilka se ale o svůj osud nemusí bát, své místo k životu najde v zookoutku v Malé Chuchli, kde psíky mývalovité chováme už několik let.

psik

Původním domovem psíka mývalovitého, který se v přírodě jako jediná psovitá šelma snaží přečkat mrazivé zimy v přerušovaném zimním spánku, je východní Asie, oblast od Amuru, Mandžuska a ostrova Sachalin až po Vietnam na jihu a Japonsko na východě. Touha po jeho kožešině zapříčinila, že začal být od 30. let 20. století uměle vysazován v evropské části tehdejšího Sovětského svazu. Z chovů utekl nebo byl do přírody vypuštěn a zahájil svou takřka kolonizační expanzi napříč Evropou – postupně se usídlil ve Skandinávii i v Pobaltí, zakotvil také ve střední Evropě a propracoval se až do zemí Beneluxu a na pomezí Německa a Francie. Na českém území loví od 50. let minulého století.

Jeho největší zbraní je ohromná přizpůsobivost: I když si k životu nejraději vybírá listnaté lesy a husté křoviny ideálně v podmáčeném terénu a v blízkosti vodních toků, dobře se mu daří i ve vyšších polohách, a dokonce ve městech. Není vybíravý ani ve stravování, sběr kořínků, plodů a ovoce střídá s lovem drobných hlodavců, hmyzu, obojživelníků, ryb či ptáků a neohrne čumák ani nad mršinami nebo odpadky. Psíci mývalovití se navíc dokážou velmi rychle rozmnožovat a mláďata se poměrně brzy osamostatňují.