Paní křečková se vrátila do Čakovic

8. 4. 2014

Dnes vypustily Lesy hl. m. Prahy zpět do přírody samici vzácného křečka polního. Přestože dříve byl křeček naprosto běžným obyvatelem naší přírody, postupem času vymizel a stal se velkou vzácností.

Do záchranné stanice se dostal se zraněním na podzim minulého roku a po úspěšném vyléčení byl připraven k návratu do volné přírody v oblasti Čakovic. K této výjimečné akci jsme přizvali i děti z nedaleké mateřské školky.

imgp1347

Samice křečka byla nalezena v pražské městské části Čakovice se zlomenou nohou, ale poměrně rychle se v záchranné stanici zotavovala. Zůstala stále velmi plachá a téměř celý den se schovávala. Přes zimu zesílila a mohla se vrátit na původní lokalitu.

Křeček je živočich, který se v 50. letech 20. století natolik přemnožil, že byl označován za kalamitního škůdce. Naopak v 21. století patří křeček mezi silně ohrožené druhy. Zajímavý je způsob jeho života, kdy na zimu si buduje spižírnu potravy. Tu je křeček schopen zaplnit až 15 kg zrní. Křeček je velmi statečný bojovník a povahově nesnášenlivý. Při ohrožení často stojí na zadních nohách, prská a vrže zuby.

tisková zpráva ke stažení

Zajímavé video ze života křečků

Bez názvu