Ukázka (ne)lidského barbarství: Nutrie trpěla v železech

8. 1. 2015

Obrovskou bolest, kterou způsobila krutost lidí, které nezajímá nic jiného než úlovek a kteří nerespektují platné zákony, si vytrpěla nutrie, k níž byli tento týden přivoláni pracovníci naší záchranné stanice. Samec nutrie se chytil do nebezpečných želez, která někdo zákeřně nastražil na břehu říčky Rokytky v Thomayerových sadech v Praze 8 – Libni.

Zoufalé nutrie, jíž se v železech zachytila pravá packa, si všimla jedna z pozorných kolemjdoucích, která poblíž venčila psa, a zalarmovala naši stanici. Někdo chtěl zvíře zřejmě ulovit kvůli masu, poněkud přitom ale ignoroval fakt, že se jedná o pytláctví a že odchyt pomocí železných pastí patří mezi nepovolený způsob lovu a je již řadu let zákonem zakázaný.
nutrie
Rovná se prakticky zázraku, že železa packu nezlomila, ale „pouze“ pohmoždila. Nutrie se v záchranné stanici naštěstí pomalu zotavuje, a dokonce má i chuť k jídlu, ačkoli na pochroumanou nohu zatím nenašlapuje. Pravděpodobně bude potřebovat ještě minimálně týden nebo 14 dní odpočinku, než se packa zhojí. Příběh, který začal nelidským a nezákonným pokusem o ulovení zvířete, tak snad bude mít alespoň dobrý konec.
Chytání zvířat do želez je nesmírně kruté a lapená zvířata v nich nepředstavitelně trpí. Přesto to není poprvé, kdy jsme se s tímto surovým způsobem odchytu v pražské přírodě setkali. V minulosti jsme zachraňovali například kunu, jež v železech rovněž uvízla.
Pražští lesníci i pracovníci záchranné stanice proto žádají občany Prahy, aby v případě, že zahlédnou někoho, kdo podobná zařízení kdekoli umisťuje, okamžitě informovali policii.