V zimních měsících arboristé ošetří platanovou alej na Letné

4. 1. 2017

Příští týden začnou naši arboristé se zdravotními a bezpečnostními řezy v pětiřadé aleji platanů javorolistých (Platanus x hispanica) ve východní části Letenských sadů. Arboristé zde postupně ošetří celkem 74 alejových stromů, které jsou v majetku hlavního města. Stromy se nacházejí ve velmi navštěvované lokalitě, část z nich dokonce v těsné blízkosti dětského hřiště a mateřské školy, jejich zdravotní stav je však velmi špatný. Dřeviny trpí nejrůznějšími vývojovými defekty, mají poškozené koruny a odumírající větve a většina z nich je napadena dřevokaznou houbou.

Plán na ošetření stromů vychází ze znaleckého posudku Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, která v loňském roce prověřila zdravotní stav a provozní bezpečnost stromů s ohledem na jejich stabilitu a perspektivu dožití na stanovišti. Vybrané stromy projdou zdravotními a redukčními řezy, které by měly jejich stabilitu zlepšit. Ze stejného důvodu také arboristé překontrolují a případně převážou stávající bezpečnostní vazby, které část oslabených dřevin chrání před zlomením nebo vyvrácením.

Ošetření stromů financuje hlavní město Praha z prostředků odboru ochrany prostředí.

Arboristické práce v platanové aleji budou probíhat průběžně podle vývoje počasí, předběžně od 9. 1. do 31. 3. 2017. Prosíme návštěvníky parku, aby omluvili dočasná omezení při práci arboristů na stromech a dbali pokynů našich pracovníků v terénu. Děkujeme za pochopení.

mapa-platanova-alej-letna