Kamarád ježek: Bodlinku a Ježurku děti vyprovodily zpátky do přírody

3. 5. 2016

V úterý 12. dubna se do volné přírody vrátili dva dorostlí ježci ze Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, kteří letošní zimu přečkali netradičně, v péči školáků ze Základní školy a mateřské školy Na Beránku v Praze 12. Ježky do Modřanské rokle vypustily děti, které se o zvířátka několik měsíců staraly. Společně jsme tak úspěšně zakončili první ročník našeho nového projektu Kamarád ježek, jenž dětem z pražských škol nabízí příležitost vyzkoušet si roli zvířecího ošetřovatele.

vypousteni-jezka3
Do školy se na začátku prosince minulého roku dostala dvě pozdní mláďata ježka východního, která na podzim nestihla povyrůst a dostatečně přibrat a zimní měsíce by v přírodě nepřežila. Jedné ježčí slečny, která dostala jméno Bodlinka, se ujala třída 1.C, druhou, Ježurku, si vzala na starost skupina školní družiny. Žáci ježky pravidelně krmili, uklízeli jim klec, měnili domeček a kontrolovali, zda správně přibírají na váze. A starali se o ně dokonce tak dobře a zodpovědně, že se ježci rozhodli zazimovat, takže se před návratem do přírody stihli i pořádně prospat.
O tom, že děti ježky poctivě krmily, svědčí čísla z posledního vážení ježků před vypuštěním, které zaznamenala i kamera TV Barrandov. Bodlinka, která se do školy dostala jako ani ne půlkilový drobek, měla před návratem do přírody 900 gramů, Ježurka povyrostla ze 450 na 830 gramů.
Kromě toho, že si děti zkusily zodpovědnou úlohu ošetřovatele, ovlivnila je přítomnost ježka pozitivně také v tom, jak se snažily být ohleduplné a nerušit jej. Zároveň se naučily, že ježek navzdory tomu, jak roztomile se umí tvářit, opravdu není domácí mazlíček a patří jedině do volné přírody. S ježky se rozloučily v Modřanské rokli nedaleko své školy, hned se ale, tentokrát už jako zkušení pečovatelé, hlásily do nového ročníku projektu a zamlouvaly si dalšího ježka na příští zimu.

V záchranné stanici končí každý podzim desítky i stovky ježčat, která se narodí příliš pozdě na to, aby před zimou stihla dosáhnout hmotnosti, jež by jim umožnila přečkat zimu v zimním spánku. Díky grantové podpoře městské části Praha 12 jsme si ověřili, že s péčí o některé z malých ježků můžou ošetřovatelům pomoct malí školáci, a rádi bychom projekt v letošním roce rozšířili do dalších škol.