V Praze se objevila vzteklina u netopýra

18. 9. 2015

Ve středu 9. 9. 2015 kolem poledne byla v Riegrových sadech na Praze 3 nalezena dospělá samice netopýra večerního, která krátce po příjmu v Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy uhynula. Laboratorní vyšetření vzorků uhynulého netopýra potvrdilo nakažení vzteklinou.

Nálezkyně, která apatického netopýra na zemi v parku odchytila, předala zvíře pracovníkovi stanice ještě téhož dne časně odpoledne. Navzdory okamžité snaze ošetřovatelů netopýrovi pomoci, zvíře nedlouho po příjmu uhynulo. Po konzultaci s veterinářkou záchranné stanice byly jeho vzorky okamžitě zaslány k laboratornímu vyšetření. Nález byl pozitivní na vzteklinu. Lesy hl. m. Prahy, které záchrannou stanici spravují, o výsledku laboratorního vyšetření neprodleně informovaly Státní veterinární správu.
Přenos specifického viru tzv. netopýří vztekliny na člověka je vzácný, přesto je třeba dávat při nálezu podezřelého netopýra preventivně pozor a zbytečně s ním nemanipulovat. Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy nabádá Pražany, aby v případě, že v pražské přírodě a zvláště za dne naleznou nepohyblivého, dezorientovaného či jinak atypicky se projevujícího netopýra, na zvíře holou rukou nesahali a okamžitě volali záchrannou stanici, jež má s péčí o nemocné a zraněné netopýry dlouhodobé zkušenosti. Pracovníkům stanice se lidé dovolají na nonstop pohotovostní telefonní lince 773 772 771. Ošetřovatelé zvíře na místě odchytí a převezou k dalšímu vyšetření.
Poslední případ netopýří vztekliny byl na území České republiky diagnostikován v roce 2005 u netopýra hvízdavého, poslední případ vztekliny u lišky v roce 2002.
tisková zpráva ke stažení