Před Šlechtovkou jsme museli odstranit tisy. Napadla je patogenní houba.

19. 8. 2024

Před Šlechtovou restaurací jsme v těchto dnech museli z důvodu silného napadení patogenní houbou odstranit tisy. Místo nich připravujeme novou výsadbu odolnějšího ptačího zobu.

Lokalita zásahu

Tisy tvořily tvarovaný živý plot, který odděluje mlatovou cestu na hrázi bývalého rybníka a reprezentativní historický parter s květinovými záhony před Šlechtovou restaurací a Kaštankou. Postupně začaly usychat a dle odborného posudky se zjistilo, že byly silně napadeny patogenní houbou. Navíc hrozilo rozšíření houbových spor i na další tisy ve Stromovce. Proto jsme s jejich odstraněním nemohli otálet. Na podzim zde opět vysadíme nový živý plot. Tentokrát použijeme odolnější ptačí zob, který se dá také dobře tvarovat do nízkého živého plotu.

Šlechtova restaurace

Klimatické změny s sebou přináší i výskyt nových chorob a škůdců, i proto je celá řada tradičních běžně používaných druhů dřevin výrazně ohrožena a jejich pěstování se stává dlouhodobě nejisté. V případě živých plotů je ohrožen zejména zimostráz (buxus), který byl dříve považován za jednu z nejvhodnějších dřevin pro tvarované živé ploty v historických parcích a původně tvořil živý plot na parteru ve Stromovce. Je dost pravděpodobné, že stresové klimatické podmínky také negativně ovlivnily i běžnou odolnost tisů proti houbovým onemocněním.