Kotrmelína z Motola. Labuť, které záchranná stanice pomáhala už podruhé

30. 1. 2024

Pomáhali jsme jí už podruhé, před časem jsme zachránili i jejího partnera… tohle je příběh Kotrmelíny, labutě z motolských rybníků, která se v pátek po dlouhých 2 měsících léčby u nás v záchranné stanici vrátila zpět do přírody a ke svému partnerovi.

DSC_6792

Ke Kotrmelíně nás zavolali loni 27. listopadu. Byla schovaná v rákosí u jednoho z motolských rybníků, úplně vyčerpaná a apatická. Pravděpodobně onemocněla virovým onemocněním a už neměla sílu bojovat.

Ihned jsme ji převezli k nám do tepla a zahájili léčbu. Zpočátku byla labuť úplně odevzdaná, neschopná se sama najíst ani udržet tělesnou teplotu. Musela být tedy pod vyhřívací lampou a dostávat potravu sondou. K tomu probíhala léčba antibiotiky a podpůrnými léky.

Nemohla se sama ani nakrmit - proto jsme ji museli krmit sondou.

Týden jsme se o labuť přetahovali s labutím Smrtěm, než konečně trochu pookřála. Po týdnu začala sama jíst a postupně nabírat sílu. I tak ale dlouho trvalo, než jsme vůbec mohli uvažovat o jejím návratu do přírody.

V pátek ten den konečně nastal a labutí samice se mohla vrátit ke svému partnerovi, který na ni 2 měsíce oddaně čekal. A jejich shledání bylo dojemné.

Shledání labutích partnerů po dvou měsících odloučení

Kotrmelínu, jak ji pojmenovali lidé žijící poblíž motolských rybníků, kteří nás k ní v listopadu zavolali a kteří se o ni po celou dobu její léčby zajímali, už známe z minulosti. Její ornitologický kroužek nám prozradil, že jsme se s ní setkali už v roce 2017. Tehdy se ještě coby malé mládě zamotala do pohozeného rybářského vlasce na Košíkovských nádržích v Praze 11 a potřebovala naši pomoc. Vyprostili jsme ji a vrátili zpět k rodičům. Díky kroužku, který tehdy dostala, nyní z jejího příběhu známe větší část.

A známe i Kotrmelínina labutího partnera! Ten se do naší péče dostal v roce 2022, kdy mu kdosi v době hnízdění zlomil křídlo. Patrně se s ním dostal do křížku, když labuťák bránil svou rodinu s mláďaty. Křídlo bylo bohužel zlomené tak nešťastně, že labuťák o část přišel. Od té doby není schopen létat. Když jsme jej tehdy vrátili zpět k samici, která dosud vodila mláďata, zpočátku ho nechtěla přijmout. Trvalo několik týdnů, než byla rodina znovu pohromadě. V roce 2023 pak labutí partneři i přes samcův handicap úspěšně zahnízdili a odchovali mláďata.

Doufáme, že neštěstí se této labutí rodině už bude vyhýbat. Oba, samec i samice, už toho zkusili dost. Držme jim všichni palce. ❤

A takhle vypadal páteční návrat labutě Kotrmelíny zpátky na rybník a první setkání s jejím labutím partnerem po 2 měsících odloučení. 🙂

Kromě Kotrmelíny jsme v loňském roce přijali do péče dalších 43 labutí, většinu z nich (31) kvůli zranění.

Pokud se vám práce naší záchranné stanice líbí, můžete nás podpořit formou sponzorského příspěvku. Libovolnou částku můžete poukázat i přímo na péči o labutě. Děkujeme za jakýkoli příspěvek.