Těžké léto pro rorýse. Na 90 mláďat skončilo kvůli počasí v záchranné stanici

18. 8. 2023

Rorýse obecné letošní léto pořádně potrápilo. Nejdřív bylo velmi dlouho velmi horko a sucho a poté naopak přišlo výrazné ochlazení a dlouhotrvající déšť. Proč je to pro rorýse tak špatná kombinace? Horko a sucho rorýsům, kteří jsou ve vzduchu, vůbec nevadí, spíš naopak. Pro dokonalé letce, jako jsou rorýsi, kteří loví létající hmyz, je to ideální, hmyzu je za takových podmínek ve vzduchu dostatek. Bohužel je to ale nesmírně nebezpečná kombinace pro malá mláďata, která jsou ještě ve hnízdech. Rorýsi mají hnízda téměř vždy na budovách, ve skulinách na fasádách, pod střechami či v odvětrávacích otvorech. A intenzivní sluneční svit tyto prostory dokáže rozpálit natolik, že v nich mláďata nevydrží. Aby se neupekla zaživa, prostě vyskočí ven. Jenže tím se většinou stejně nezachrání. Pokud se rovnou nezabijí pádem z velké výšky, na zemi uhynou. Jejich jedinou nadějí je, že je někdo včas najde a předá záchranné stanici.

Pokud je horko jen pár dní, prostory v budovách, kde mají rorýsi hnízda, se obvykle nerozpálí zase tolik a většinou se nic nestane. Pokud ale horko trvá nepřetržitě déle než týden, vždy na to nějaká rorýsí mláďata doplatí. A letos je horko sužovalo rovnou několik týdnů v kuse. V červnu a červenci jsme z tohoto důvodu přijali neuvěřitelných 88 rorýsích mláďat.

DSC_4074

Bylo nám při pohledu na ně velmi smutno, protože všechna byla dobře živená a v perfektní kondici. Jejich rodiče se o ně zjevně velmi dobře starali. Před horkem je ale bohužel ochránit nedokázali. Kdyby horké období přerušil alespoň nějaký déšť a ochlazení, nenabrala by rorýsí katastrofa takových rozměrů.

A když z hnízd vylétla ta mláďata, která nějakým zázrakem horka na hnízdech přežila, přišlo výrazné ochlazení a déšť. Což hmyzožravým letcům velmi ztěžuje shánění potravy, protože hmyz se za deště někde schovává a nelétá. V posledních 2 týdnech tedy naopak přijímáme vyčerpané a extrémně vyhublé rorýse, kteří už prostě nemají dost sil na to, aby se udrželi ve vzduchu.

Takto špatný rok pro rorýse za poslední roky nepamatujeme. Odráží se to i v rorýsích statistikách – letos jsme jich přijali už 196, což je nejvíce za posledních 5 let.

Rorýsi jsou navíc ještě velmi nároční pacienti, jak na péči, tak na složení krmiva. Je potřeba s nimi zacházet velmi jemně a citlivě, neboť se musí krmit ručně, neotevírají sami zobáček jako například sýkorčí mláďata. Při neodborné či necitlivé manipulaci hrozí, že se rorýsovi ublíží. Rorýsům navíc nestačí „obyčejní“ mouční červi. Aby se dostali opět do kondice, v záchranné stanici je musíme krmit cvrčky a voskovými červy. A taková potrava je drahá. Pokud byste rorýsům chtěli pomoci, můžete jim na hmyzí krmivo přispět v naší aktuální sbírce na podporu hmyzožravých pacientů Nejlepší dárek jsou červi na Donio.cz. Moc děkujeme. ❤

DSC_2704

Zároveň také moc děkujeme spolku Zachraň ptáče za spolupráci při péči o rorýse.