Chráněná kavka v metru uvízla na 14 dní, teď je v péči záchranné stanice

22. 5. 2023

Desítky lidí se v posledních dnech obracely na městskou policii i na naši záchrannou stanici kvůli kavce obecné, která začátkem května omylem zalétla do podzemních prostor stanice metra Kobylisy, nervózně poletovala nad hlavami cestujících a marně hledala cestu ven. Ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy a Pražskou zvířecí záchrankou jsme provedli několik pokusů, jak chráněného ptáka na tak komplikovaném místě bezpečně odchytit. Vyzkoušely se podběráky, různé sítě, lákání na kavčí hlas, na světlo i na návnadu. Úspěch se dostavil po 14 dnech. Nyní je nedobrovolný „černý pasažér“ v péči našich záchranářů. Je trochu pohublá a vyčerpaná, věříme ale, že se už brzy bude moci konečně podívat zpátky na svobodu.

IMG-20230519-WA0001_nahled

Rozsáhlý prostor, který navíc kavka měla brzy dobře zmapovaný, vysoké stropy i klenutý profil – to všechno hrálo proti nám a komplikovalo práci s podběráky i kotvení sítě. Veškeré pokusy o polapení kavky uvíznuté v metru ztěžoval také fakt, že nebylo možné se do čehokoli pouštět během dne. Nástupiště bylo stále plné lidí a stanicí projížděl jeden vlak za druhým.

Naše šance tak přišla vždycky až v noci.

IMG-20230519-WA0000

Nepomohly však ani sítě, ani teleskopické podběráky, kavka nereagovala na lákání na světlo, a byť patří mezi velmi společenské druhy, nenachytala se ani na nahrávku zvuků jiné kavky. Vyhnula se dokonce i potravě připravené ve sklopné pasti. Někteří cestující totiž ignorovali informační cedule Dopravního podniku hl. m. Prahy s prosbou, aby ptáka pohybujícího se v metru nijak nekrmili. Ve stanici kavce s dobrým úmyslem nechávali zbytky jídla a misky s vodou a ona pak neměla důvod se k lákadlům ve sklopné pasti přibližovat.

IMG-20230519-WA0004

Kavku se podařilo odchytit až koncem minulého týdne. Obsluha stanice pustila dvě pracovnice naší záchranné stanice a kolegyni z Pražské zvířecí záchranky do metra v půl jedné v noci ze čtvrtka na pátek a ztlumila světlo na minimum, aby kavka „lest“ hned neprohlédla. Záchranářky sestavily štafle a před kavčiným oblíbeným stanovištěm dvě z nich pomocí tyčí roztáhly velkou nárazovou ornitologickou síť, zatímco třetí s dlouhým teleskopickým podběrákem se kavku snažila nasměrovat přímo k nim. Pták sice nejdřív chvíli váhal, nakonec ale opravdu vyrazil tím správným směrem!

IMG-20230519-WA0005

První chvilky po odchycení: V síti se kavce logicky nijak zvlášť nelíbí, ještě totiž neví, že právě tohle je její propustka z podzemí zpátky na svobodu. 🙂

Na to, jak dlouho si kavka v metru pobyla, je v relativně dobré kondici. Je ale trochu pohublá, a proto ještě pár dní zůstane v péči naší záchranné stanice, aby se po nepříjemném 14denním pobytu v přepravním prostoru linky C zotavila a dokrmila. Potom ji vypustíme zpátky do přírody.

Naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy přijme každý rok přes 5000 pacientů, letos se zatím blížíme k milníku 1500 ošetřených zvířat. Zbloudilá kobyliská kavka je mimochodem naší už sedmou letošní kavčí pacientkou. Uvíznutí v některé z městských pastí je jednou z nejčastějších příčin, proč divoká zvířata naši pomoc potřebují. V loňském roce jsme řešili 620 takových případů. Nebezpečné jsou pro ně hlavně nejrůznější sítě a pletiva, do kterých se můžou snadno zamotat, nebo nezajištěné světlíky, šachty a nádrže s kolmými stěnami. Na podobně komplikovaných případech, jako byla kavka uvízlá v metru, obvykle spolupracujeme i s dalšími záchranáři – hlavně s policií a hasiči nebo právě s Pražskou zvířecí záchrankou.

Děkujeme pracovníkům Dopravního podniku hl. m. Prahy za pomoc a trpělivost a také vám všem, kterým osud kavky nebyl lhostejný.

Narazíte-li na divoké zvíře v podobně prekérní situaci, volejte kdykoli na naši pohotovostní nonstop telefonní linku 773 772 771.

Pokud byste kavku z Kobylis rádi podpořili anebo přispěli například na další podobné výjezdy našich záchranářů, můžete nás podpořit libovolným příspěvkem na náš transparentní účet 000000-5918916349/0800 nebo DMSkou, kterou odešlete na číslo 87 777 ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI ZSPRAHA 30 (nebo 60, 90, 190). Děkujeme.