Také oni někdy potřebují pomoc. Naše stanice se stará i o zraněné holuby

19. 4. 2023

I holubi, hrdličky a jejich ptačí příbuzní patří mezi obyvatele Prahy a také oni se podobně jako jiná volně žijící zvířata někdy ve městě dostanou do potíží. Kdo jim v takovém případě může pomoct? Naše záchranná stanice je tu i pro ně. Od počátku fungování naší stanice jsou holubi mezi pacienty, které přijímáme a kterým pomáháme.

Velmi často jsou to divocí holubi hřivnáči, původně plaší „lesní“ holubi, kteří se v posledních letech čím dál více zabydlují i ve městech. V důsledku teplejších zim tito dříve tažní ptáci nyní navíc občas přes zimu zůstávají na svých hnízdištích, a tak se s nimi ve městě potkáváme mnohem častěji. Městské prostředí pro ně ale znamená i nová rizika a nebezpečí. Proto ve stanici sledujeme také nárůst počtu hřivnáčů-pacientů. V roce 2012 se jich do stanice dostalo 42, v roce 2017 jsme přijali 293 zraněných nebo jinak postižených hřivnáčů a v loňském roce dokonce 638. Představovali tak 12 % všech přijatých živočichů (kompletní statistika za rok 2022).

mlade-hrivnace

Mládě holuba hřivnáče

Není to ale jediný druh holubů, které naše stanice ošetřuje. Přijímáme i holuby domácí. Jejich situace je však komplikovaná, protože tito holubi jako druh stojí někde na pomezí mezi domácími zvířaty a volně žijícími živočichy. Holub „měšťák“ nebo „věžák“, jak se říká příslušníkovi holubí populace ve městech, je sice potomkem domestikovaných domácích holubů, domácím živočichem ovšem není, protože je zdivočelý. Není ale ani volně žijícím živočichem, právě proto, že je to zdivočelý domestikovaný druh. Nikdo tak nemá ze zákona povinnost se o něj postarat, pokud takový holub potřebuje pomoc – holuby odmítají jak útulky pro domácí živočichy, tak většina záchranných stanic.

Pokud se ale na nás obrátí nálezce zraněného holuba, který pro něj hledá pomoc prostě proto, že ji trpící pták potřebuje, poskytneme mu ji, bez ohledu na to, o jaký druh se jedná.

DSC5338

Zraněný holub domácí

Proto také oceňujeme aktivity spolku Holubi v nouzi z.s., který si je této složité situace městských holubů domácích dobře vědom a snaží se ji rovněž řešit. Díky finančním prostředkům získaným od dárců v loňské sbírce spolek dokonce v pražských Bohnicích buduje samostatné léčebné zařízení určené speciálně pro tyto opeřence. Jsme rádi, že v hlavním městě se kromě naší stanice zraněným holubům věnují i další odborníci a že my tak máme partnera, s nímž můžeme v této oblasti spolupracovat. Kromě samotné péče o holubí pacienty spolupracujeme i při provozu prvního městského holubníku, který z podnětu hlavního města od července minulého roku funguje na půdě jednoho z domů nedaleko Mariánského náměstí. Naše záchranná stanice se tedy podílí i na systémovém řešení celé situace, které se již osvědčilo v jiných velkých městech především v zahraničí. Holubník totiž městským holubům poskytuje příznivé podmínky k hnízdění, takže se pak nezdržují na místech, kde je jejich výskyt nežádoucí. Odebíráním části vajec lze navíc šetrným způsobem regulovat jejich populaci a zamezit nekontrolovatelnému množení.

Jak to v takovém holubníku vypadá? Nahlédnout dovnitř můžete v naší fotogalerii. ⬇️