Záchrannou stanici opustila labutí parťačka Ellie

22. 2. 2023

V lednu naši záchrannou stanici bohužel navždy opustila labuť Ellie. Podle veterinárního vyšetření bylo příčinou úmrtí přirozené opotřebení organismu spojené s věkem. Ellie se k nám dostala v roce 2017, kdy při přeletu nad mostem přes Vltavu narazila hlavou do tramvajového vedení a oslepla. Její zranění neumožňovalo návrat do volné přírody, a tak se u nás natrvalo zabydlela a díky své mírné povaze se stala vítanou pomocnicí při léčbě labutí. V záchranné stanici nám bude chybět.

Labuť Ellie

Když jsme Ellie do záchranné stanice přijímali, byla po nárazu nárazu do tramvajového vedení a zjistilo se, že následkem toho oslepla. Pro většinu volně žijících živočichů by takové zranění nebylo slučitelné se životem – nebyli by schopni se orientovat v prostoru a trpěli by nadměrným stresem. Ellie se ale se slepotou vyrovnala. V prostoru se pohybovala pomocí hmatu a pomáhala si i sluchem. Věděla, kde má misku s potravou, bazének ke koupání i suché místo k odpočinku.

Ellie pro svou milou a přátelskou povahu dobře snášela ostatní labutě. Brzy jsme toho začali využívat a přidávat k ní labutě, které se u nás zrovna léčily. Tito vodní ptáci totiž špatně snáší samotu a dřív se nám často stávalo, že nová labuť nechtěla kvůli stresu přijímat potravu. Ellie tento problém vyřešila. Stala se z ní naše podpůrná labutí terapeutka. Přidávali jsme k ní zesláblé nebo zraněné dospělé labutě či osamocená mláďata. Ellie jim nejen dělala psychickou oporu, zároveň jim také uměla ukázat, jak se vypořádat s granulemi, kterými labutě krmíme. Byla tak nejen zvířecím pacientem, ale také nedílnou součástí našeho týmu.

V naší Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy každoročně přijmeme několik desítek labutích pacientů, například v loňském roce jich bylo 81. Velká část z nich se k nám dostane se zraněním po střetu s tramvajovými trolejemi na mostech nad řekou. Velkým nebezpečím jsou pro labutě také volně pobíhající psi na pražských náplavkách a v okolí vodních ploch, stejně jako rybářské háčky a vlasce ponechané ve vodě.