Kvakoš noční si zlomil obě nohy, díky záchranné stanici odletěl do Afriky

28. 11. 2022

Zlomit si nohu, to už je velký problém, ale zlomit si rovnou obě naráz, to pro volně žijícího živočicha obvykle znamená prostě konec, protože s takovým zraněním se o sebe v přírodě nedokáže postarat. Pokud se mu ovšem nedostane odborné pomoci. Vzácný kvakoš noční z Prahy 8 se jí naštěstí dočkal. V naší Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy sice musel pobýt celkem měsíc a půl, než se mu obě končetiny pořádně zahojily, díky péči našich ošetřovatelů to ale skvěle zvládl a ještě před zimou dokonce stihl i odletět na zimoviště v Africe.

Když nás v druhé polovině prázdnin přivolali ke zraněnému ptákovi na zahradu Komunitního centra Kotlaska v Praze 8, původně jsme vůbec netušili, k jakému pacientovi jedeme. K našemu překvapení to byl právě kvakoš noční, kriticky ohrožený druh volavky. Víc nám o něm prozradily ornitologické kroužky na jeho nohách. Z těch jsme vyčetli, že se jedná o šestiletého jedince, který se vylíhl v kolonii kvakošů volně žijících v areálu pražské zoologické zahrady. Při pohledu na jeho nohy bylo navíc taky okamžitě jasné, proč se zraněný pták nemůže prakticky vůbec pohybovat. Obě jeho nohy byly zlomené.

DSC_7771

Jak ke svému zranění přišel, se můžeme jen dohadovat. Nohy byly zlomené ve stejné úrovni, je tedy možné, že někde narazil do drátů nebo že se zamotal do vlasce a při snaze se osvobodit si obě končetiny zlomil.

Naše veterinární lékařka mu nejdřív oba ornitologické kroužky sundala, aby nepřekážely při fixaci končetin, a poté mu dala dlahy a obě končetiny obvázala. S dlahami musel kvakoš vydržet celkem tři týdny, než mu končetiny srostly. Naštěstí to byl vzorný pacient, zajetí ani manipulace ho příliš nestresovaly a nescházel mu ani apetit. To vše přispělo k tomu, že léčba byla úspěšná a obě končetiny se mu krásně zahojily. Po třech týdnech se kvakoš mohl opět postavit na vlastní nohy. 🙂 Po pár dnech jsme ho přemístili do venkovní voliéry, kde měl k dispozici spoustu větví, na kterých mohl procvičovat chůzi a lezení. Kvakoši se totiž v přírodě často pohybují ve větvích stromů rostoucích na březích rybníků a řek a také v rákosí.

Kvakoš úspěšně absolvoval také tuto rehabilitaci, a tak na něj čekal poslední bod našeho společného programu – návrat do přírody. Vyléčeného pacienta jsme začátkem října vypustili v blízkosti pražské zoo. Ještě před samotným vypuštěním ale dostal od kolegů ornitologů Dušana Raka a Luboše Peškeho ze společnosti ANITRA system s.r.o. vysílačku, abychom mohli sledovat jeho další pohyb a věděli, jak se mu daří a kam až doletěl. Kvakoši jsou totiž tažní a zimu tráví v Africe nebo jižní Asii.

Podle dat z vysílačky se kvakoš v pražské Troji dlouho nezdržel a přesunul se k Hamerskému rybníku v Praze 10 – Záběhlicích, kde zůstal něco málo přes dva týdny. Prahu opustil 23. října a vyrazil směrem na jih. O dva dny později “vysílal” od rybníků v jižních Čechách, poté opustil naše území, v noci přeletěl Alpy a dorazil až do severní Itálie. 26. a 27. října se zdržoval v okolí italského města Latisana. O den později už se vysílačka hlásila z východního pobřeží Korsiky u obce Cannella a večer se přesunul o ostrov níž, na západní pobřeží Sardinie. Poté přeletěl Středozemní moře a na konci října úspěšně dorazil do Alžírska v Africe. Naše zatím poslední data ale ukazují, že se v Africe dlouho neohřál. Hned záhy se vydal na „výlet“ do Španělska. Nyní se zdržuje na španělském pobřeží u města Cullera, cca 30 kilometrů jižně od Valencie.

kvakos_trasa

Tento kvakoš noční je už třetím chráněným ptákem, kterého jsme letos díky ornitologům z ANITRA system s.r.o. před vypuštěním vybavili vysílačkou, která monitoruje jeho další pohyb. Před ním to byli dva včelojedi lesní. Toho mladšího, který se u nás léčil po srážce s autem, jsme společně s vámi vypouštěli v polovině září na Dívčích hradech, druhý včelojed, který měl po úrazu poškozené peří, se vrátil na svobodu koncem září.