O ptáčata kalouse se postarala záchranná stanice, do hnízda je vrátili arboristé

2. 11. 2022

Naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy je součástí příspěvkové organizace Lesy hl. m. Prahy. Ta má mimo jiné na starosti také pražské lesy a parky a její součástí je proto i tým arboristů, kteří o stromy pečují přímo v jejich korunách. Jak je výhodné mít mezi kolegy někoho, kdo dokáže během chvilky vyšplhat přesně tam, kam je potřeba, a dokonce tam s sebou vzít i toho, kdo to sám ještě nezvládne, jsme si potvrdili u případu dvou mláďat kalouse ušatého, která v létě během velkých bouřek vypadla z hnízda na sídlišti Řepy.

Zachráněná mláďata kalouse

Byl to jeden z deštivých a větrných červnových dnů, kdy jsme dostali hlášení o mláděti kalouse, které patrně právě kvůli nepřízni počasí vypadlo z hnízda na borovici u jednoho z panelových domů na sídlišti Řepy. Vzhledem k tomu, že šlo o ještě opravdu malé ptáče a bouřky dál pokračovaly, zůstalo kalousí mládě prozatím u nás a společně jsme čekali, než se počasí umoudří, abychom ho mohli zkusit vrátit do hnízda. Mezitím ale smůla kalousí rodiny pokračovala. Za tři dny jsme totiž vyjížděli na úplně stejné místo zachraňovat dalšího sovího nešťastníka – ze stejného hnízda vypadlo další, tentokrát o něco větší mládě kalouse.

Když se počasí asi po týdnu od příjmu prvního mláděte konečně zlepšilo, nejdřív jsme zkontrolovali, že jsou na hnízdišti pořád ještě soví rodiče. Naštěstí tam zůstali a spolu s nimi také jedno mládě, které se na stromě nečasu navzdory udrželo. Potom jsme si na pomoc povolali jednoho z kolegů arboristů, který obě malé sovičky vyzvedl zpátky do hnízda.

Naštěstí šlo o dobře přístupný a nepříliš vysoký strom, na který kolega pomocí běžných stromolezeckých technik bez problémů vylezl. Zachráněná mláďata pak v transportním vaku vytáhl na laně do koruny stromu, kde je umístil k jejich většímu sourozenci. Kalousí rodiče sice při samotném návratu ptáčat opatrně popolétli na vedlejší strom, poté ale oba navrátilce nejspíš bez větších problémů přijali. Podle všímavých sousedů, kteří při nálezu mláďat přivolali záchrannou stanici, se už žádná další dramata neděla a ptáčata kalouse zůstala v hnízdě se svými rodiči.

Posláním Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy je pomáhat zraněným a jinak handicapovaným zvířatům a vrátit je po zotavení zpět do pražské přírody. Za letošní rok do konce října pracovníci stanice ošetřili celkem 4 785 nových pacientů. Bylo mezi nimi 7 kalousů, v loňském roce jsme ošetřili 8 těchto sov.

Stanice funguje 365 dní v roce a její pracovníci několikrát denně vyjíždějí k případům zraněných živočichů po celé Praze. Záchranná stanice provozuje pohotovostní nonstop linku 773 772 771, kde mohou lidé oznámit nález zraněného zvířete. Pokud se vám práce záchranné stanice líbí, můžete ji podpořit libovolným příspěvkem na transparentní účet 000000-5918916349/0800, adopcí některého z trvale handicapovaných zvířat, která zůstávají v naší péči, nebo sponzorstvím vybraného zvířecího druhu. Veškeré informace najdete v sekci Sponzorství a adopce. Ze srdce děkujeme všem, kdo nás podporují a pomáhají jak materiálně, tak finančně. Díky vám můžeme našim pacientům poskytovat vše, co potřebují.