Ve Stromovce jsme vysázeli sto tisíc cibulí narcisů. Na jaře park prozáří barvy

11. 10. 2022

Okraje průhledu Stromovkou od Bruselské brány holešovického výstaviště až ke kolejím Buštěhradské dráhy budou od příštího jara zdobit květy narcisů. Více než sto tisíc cibulí šesti různých odrůd vysázeli koncem září naši zahradníci ručně i za pomoci speciálního stroje přímo do zdejších trávníků.

Nové cibule zkrášlí průhled od Výstaviště

Žluté a bílé květy narcisů se ve Stromovce začnou objevovat už od února, kdy v trávníku zazáří první okvětní lístky rané odrůdy February Gold, a postupně budou kvést další čtyři měsíce. Proto také zůstane trávník vedoucí vzhůru od budovy Maroldova panoramatu Bitvy u Lipan o něco vyšší. Jeho sečení totiž bude možné až v červnu, kdy se všechny květiny bezpečně zatáhnou.

Současná výsadba je první etapou projektu, kterou financuje odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy, a bude pokračovat v příštích letech dosázením dalších úseků. Cibulovin v trávníkových plochách si ale návštěvníci Stromovky mohli všimnout už dříve, například ve Starém parku rozkvétají ostrůvky květů v trávnících každé jaro už dvanáctým rokem.

Kromě mimořádné “narcisové šichty” ve Stromovce teď na podzim probíhá především běžná každodenní údržba, jejíž součástí je sečení a hnojení trávníků, péče o letničkové i trvalkové záhony, prostřihy růží v rozáriu, řez živých plotů, závlahy či průběžné opravy mobiliáře, včetně prámu vedoucího na ostrůvek uprostřed rybníka Slunečnice. Od letošního roku naše organizace nově spravuje také část nazvanou Přídavek nedaleko železniční trati do Podbaby. Po rekonstrukci provedené hlavním městem zde návštěvníci mohou využít pingpongové a šachové stoly či hřiště na pétanque.

Park Stromovka, jehož historie sahá až do 13. století a veřejnosti je přístupný už od roku 1804, patří mezi nejoblíbenější místa rekreace Pražanů a návštěvníků hlavního města. Nechybí zde trávníkové plochy, zpevněné cesty, jezírka, pikniková místa, dětská hřiště ani různá sportoviště. Na více než 90 hektarech tu roste mnoho zajímavých druhů dřevin, jako jinan dvoulaločný, dub bílý či různé druhy okrasných třešní.