Máte zahradu, kde je příroda vítána? Takové domovy hledáme pro „naše“ ježky

9. 8. 2022

Máte u svého rodinného domu zahradu, v níž je příroda vítána? Nebo chatu v zahrádkářské kolonii, kde mohou žít i volně žijící živočichové a nikdo je nevyhání? Pak možná hledáme právě vás, respektive váš pozemek. 🙂 Brzy budeme vypouštět dorostlé ježky východní, kteří se k nám před časem dostali jako malá, osiřelá mláďata. Teď bychom je rádi vypustili někam, kde budou pokud možno v bezpečí, kde budou vítáni a kde, ideálně, dostanou občas i něco na zub. Měli byste u vás místo pro jednoho či více takových ježčích výrostků?

DSC8780

Ne každá zahrada je pro ježčí obyvatele samozřejmě vhodná. Jaké parametry by vaše zahrada měla splňovat?

  • Zahrada se musí nacházet v Praze (neboť naši ježci jsou z Prahy a do Prahy je taky vracíme – pro vypouštění vybíráme vhodné lokality co nejblíže místa nálezu).
  • Měla by být „přírodní“ – tedy bez chemie a s přírodními zákoutími, kde se ježek může schovat, ne pouze anglický trávník a túje.
  • Nemělo by tam na ježka číhat zjevné nebezpečí, jako jsou jedy, nezakrytá jezírka, ze kterých by ježek nedokázal sám vylézt (ta s přírodními břehy nebo s pozvolným výstupem jsou OK), či například pes s loveckými sklony.
  • V blízkosti by neměla být rušná silnice (menší cesta nevadí).
  • V blízkém okolí by měly být další zahrady nebo přírodní biotopy.
  • Ježek musí mít možnost ze zahrady odejít – a zase se do ní vrátit. Obvykle stačí mezera pod plotem, bránou a podobně.

Pokud takovou zahradu máte a chtěli byste se o ni podělit s jedním nebo více ježky, pak nám prosím napište na e-mail zachranazvirat@lesy-praha.cz a uveďte přesnou lokalitu zahrady, abychom se mohli podívat, kde se nachází a jaké je její okolí.

Přednost dostanou ti zájemci, kteří nám slíbí, že ježky budou alespoň zpočátku přikrmovat (ideální jsou kvalitní granule pro kočky či malá plemena psů) a že jim zajistí trvalý přístup k vodě, pokud se na zahradě nenachází její přirozený zdroj (stačí větší mělká miska, do níž se denně doplňuje voda a která se pravidelně čistí).

A proč vlastně ježčím mláďatům hledáme zahrady a snažíme se jim ulehčit start do života? Není to proto, že by se o sebe neuměla postarat. Člověk ale v posledních letech natolik změnil krajinu, že už je na mnoha místech pro ježky v podstatě neobyvatelná. Ježek ke svému životu potřebuje rozmanité prostředí s dostatkem úkrytů i hmyzí potravy. Takových míst je už bohužel málo, a proto se ježci sami často stěhují do zahrad u lidských obydlí. Zvláště v těch zahradách, které si alespoň částečně zachovávají přírodní ráz, mnohdy právě tu tolik potřebnou pestrost nacházejí. I tak to ale nemají jednoduché – zvláště ve městech je ohrožují auta, strunové sekačky i psi. Doléhá na ně také stále větší nedostatek vody v krajině a úbytek hmyzu. Proto bychom našim ježčím odchovancům rádi alespoň tímto způsobem pomohli a usnadnili jim jejich první kroky na svobodě.

DSB_1943

Další informace, jak můžete ježky podpořit a třeba i nalákat k sobě na zahradu, najdete v našem letáku Pomoc pro ježky.

LETAK_zs-jezci_web