POZVÁNKA: Netopýři se vrací do Stromovky. Přijďte se podívat na vypouštění

14. 9. 2021

Přijďte se podívat na vypouštění několika uzdravených netopýrů, které letos zachránila naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Budete mít příležitost zblízka si naše – brzy už bývalé – pacienty prohlédnout, poznat jejich životní osudy a taky jim popřát šťastný let bez nehod. 🙂 Sejdeme se ve čtvrtek 23. září 2021 v 18 hodin u rybníka Slunečnice nedaleko Šlechtovy restaurace ve Stromovce.

netopyri-vypousteni_FB

Naše záchranná stanice každoročně přijme zhruba 100–200 netopýrů, nejčastěji to bývají netopýři rezaví a netopýři pestří. Tito chránění hmyzožravci se do naší péče dostávají z několika důvodů – často se jedná o vysílené či zraněné jedince nebo o osiřelá mláďata, případně o netopýry vyrušené ze zimního spánku. Netopýři totiž běžně zimují ve štěrbinách ve zdech nebo v různých odvětrávacích šachtách a při rekonstrukcích bytů či domů může být jejich zimoviště zničeno. Stejné komplikace může způsobit i pokácení starého stromu s netopýří dutinou. V takových případech pak naši pomoc leckdy potřebuje celá kolonie čítající desítky až stovky jedinců.

V minulosti jsme právě ve Stromovce nainstalovali několik speciálních dřevocementových budek (tady a tady), které netopýrům nahrazují jejich přirozené skrýše. Věříme, že i tito „naši“ netopýři se ve Stromovce rádi zabydlí a najdou tu dostatek hmyzí potravy a bezpečných úkrytů.

Na akci můžete navštívit i informační stánek České společnosti pro ochranu netopýrů a dozvědět se víc o těchto záhadných nočních savcích a třeba taky o tom, jak jim my lidé můžeme život ulehčit.

DSC7961

Nezapomeňte, že v září probíhají také naše večerní výpravy Za pražskými netopýry. 15. a 29. 9. se společně vypravíme do Stromovky, 21. 9. do Milíčovského lesa. Exkurze jsou zdarma, kvůli omezené kapacitě je ale potřeba svoji účast předem nahlásit na telefonním čísle 777 471 372 nebo na e-mailu mergl@lesy-praha.cz.