Letošním 1000. pacientem je labuťátko. Ve stanici se mu vylíhlo 5 kamarádů

27. 5. 2021

Sezona mláďat je v plném proudu a v naší záchranné stanici každý den přibývají další a další mláďata, která v důsledku nejrůznějších potíží potřebují lidskou pomoc. Není proto divu, že i naším letošním 1000. pacientem se stalo mládě. Začátkem května jsme přijali velmi malé mládě labutě velké, které se našlo na Podolském nábřeží v Praze 4. Napadl ho predátor a vážně poranil na hlavě. Sotva týdenní mládě se tak bohužel muselo odloučit od své labutí rodiny a začít se u nás léčit. Naštěstí nezůstalo dlouho samo – společnost mu nyní dělají labutí paterčata ze Stromovky, která se v průběhu května vylíhla přímo v naší stanici. Jejich matka uhynula v době, kdy na vejcích seděla.

Zraněné labuťátko z Podolí

Labuťátku z Podolí jsme zpočátku museli několikrát denně kapat poraněné oko a ošetřovat okolí rány. Mládě navíc muselo brát antibiotika. Ačkoli jeho oko ještě stále potřebuje veterinární péči, labuťátko se zotavuje dobře a také se naučilo samo jíst, což mu při rekonvalescenci rovněž pomáhá. Dostává speciální mikrogranule pro vodní ptáky (které plavou na hladině, a proto se labuťátkům či kachňatům dobře jí), šrot pro kachňata a k tomu hodně zelené potravy, především nasekané pampeliškové listy.

Pro správný vývoj divokého mláděte je zásadní, aby příliš nepřilnulo k člověku a neochočilo se. Proto jsme rádi, že náš 1000. pacient, který ve stanici ještě nějakou dobu bude muset zůstat, získal labutí společnost. Během května se u nás postupně vylíhlo celkem 5 labuťátek, která se k nám dostala ještě jako vajíčka z hnízda ve Stromovce. Koncem dubna uhynula samice, která na vejcích seděla, a tak jsme se rozhodli přesunout vejce do naší líhně, v níž měla optimální teplotu a vlhkost a v níž jsme je pravidelně dvakrát denně (v 9 hodin a ve 21 hodin) otáčeli. Po třech týdnech v líhni se konečně vylíhlo první mládě, po něm přišla na svět další čtyři. Dvě vejce se nevylíhla, pravděpodobně byla neoplozená. Byl to mimořádný případ, protože labutí vejce jsme ve stanici inkubovali úplně poprvé. V loňském roce se u nás ale úspěšně vylíhly například tři lysky černé, které rovněž pocházely ze zničeného hnízda ze Stromovky, a několik kachňat.

Zraněné labutátko s labutími paterčaty

V pozadí labuťátko se zraněným okem, vepředu o několik týdnů mladší labuťátka vylíhnutá ve stanici

Zraněné labuťátko i labutí paterčata v naší péči ještě nějaký čas pobudou, než vyrostou a budou dostatečně velká a samostatná. Potom se vrátí zpátky do přírody.

V letošním roce jsme do stanice přijali už 51 labutí, kromě těchto 6 mláďat šlo o dospělé jedince.

Pokud se vám práce naší záchranné stanice líbí, můžete nás podpořit formou sponzorského příspěvku. Libovolnou částku můžete poukázat i přímo na péči o labutě. Děkujeme za jakýkoli příspěvek.