Staňte se sponzory nebo adoptivními rodiči Bezobličejíka a dalších zvířat

13. 11. 2020

Naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy funguje od roku 2012 a po celou tuto dobu pomáhají její činnost financovat mimo jiné také drobní dárci a sponzoři, kterým není osud volně žijících živočichů v Praze lhostejný. Právě pro ně a pro všechny další zájemce, kteří by chtěli záchrannou stanici podpořit, jsme na našem webu vytvořili a tento týden spustili novou sekci Sponzorství a adopce, kde najdete přehledně a pohromadě všechny informace o tom, jak můžete na péči o divoká zvířata přispět.

Stanici můžete finančně podpořit dvěma základními způsoby – formou sponzorství a formou adopce jednoho z našich trvale handicapovaných zvířat, která se už nemohou vrátit zpět do volné přírody. Rozdíl mezi těmito formami pomoci je především v tom, že jako sponzor můžete stanici věnovat finanční příspěvek v libovolné výši podle vašich možností a přání. Jako adoptivní rodič naopak zaplatíte již předem stanovenou pevnou částku, která pokrývá část ročních nákladů na krmivo a další péči o dané zvíře. Jako adoptivní rodič si tedy vybíráte ze seznamu zvířat určených k adopci. I jako sponzor ale můžete určit, na co se má váš příspěvek použít. Můžete poslat peníze například na nákup vybavení, jako jsou přepravky, klece, misky, podestýlka a další nezbytnosti, nebo můžete podpořit některý z druhů, jejichž zástupci se do naší stanice nejčastěji dostávají. Zvolit můžete například ježky, veverky, labutě, poštolky, kalouse nebo zajíce.

adopce

Některá z trvale handicapovaných zvířat, jejichž adoptivními rodiči se můžete stát. 🙂

V seznamu zvířat určených k adopci najdete medailonky desítek zachráněných zvířat, jimž i po vyléčení zůstal nějaký handicap, a je proto potřeba o ně nadále pečovat. Některá z nich možná sami znáte, a dokonce je třeba chodíte pravidelně navštěvovat, mezi uchazeči o adopci jsou totiž i zvířata ze zookoutků, které fungují jako detašovaná pracoviště naší záchranné stanice a které jsou volně přístupné (zookoutek Malá Chuchle, zookoutek Kamýk). Kromě muflonů, daňků, lišek nebo koz ze zookoutků ale můžete adoptovat také trvale handicapovaná zvířata přímo ze stanice, která je v současnosti veřejnosti nepřístupná. Příběhy trvale handicapovaných zvířat jsou většinou velmi dramatické. Dvěma příklady za všechny může být třeba muflonka Lámanka, která přišla o část zadní končetiny kvůli zranění po střetu s autem, nebo ježek Bezobličejík, kterého o velkou část „obličeje“ připravila strunová sekačka. I tato zvířata však mohou mít spokojený a naplněný život. Některá z nich se dokonce stala důležitými asistenty ošetřovatelů – dělají společnost jiným zraněným a zesláblým zvířatům, která se ve stanici zotavují, pomáhají jim se v neznámém prostředí zorientovat a lépe zvládnout stres z dočasného zajetí nebo odchovávají opuštěná a osiřelá mláďata svého druhu, která se pak mohou vrátit zpátky do přírody.

labuť Ellie

Labuť Ellie je skvělým příkladem takové zvířecí terapeutky: Ač sama je po úrazu slepá, svou přítomností doslova léčí ostatní labutě, které se ve stanici zrovna zotavují. Zvláště u labutí je taková pomoc zásadní – labutě totiž velmi špatně snáší samotu. A o to hůř, jsou-li zraněné nebo ve stresu.

V sekci Sponzorství a adopce jsou k dispozici dva formuláře – jeden vyplňují zájemci o sponzoring, druhý ti, kteří chtějí adoptovat některé ze zvířat. Po vyplnění vám na e-mail přijde potvrzovací zpráva s pokyny k platbě, s číslem našeho transparentního účtu a vaším unikátním variabilním symbolem. Od přijetí platby se na 12 měsíců stanete sponzorem / adoptivním rodičem. Svým příspěvkem navíc můžete udělat dvojnásobnou radost – sponzorství i adopci lze věnovat také jako dárek. Stačí toto vaše přání uvést při vyplňování formuláře a vyplnit informace o obdarovaném. Tradiční (nejen) předvánoční dilema, jak svým blízkým vybrat smysluplný dárek, tak budete mít vyřešené. 🙂

Velmi si vážíme každého příspěvku, který nám věnujete. Dobře víme, že to není samozřejmost a že řada z vás se v současné době musí velice pečlivě rozmýšlet, komu – jestli vůbec někomu – může pomoci. O to větší povzbuzení pro nás vaše podpora znamená. Děkujeme za ni.