V pražských lesích začaly výsadby. Do zimy přibude 130 tisíc stromků

23. 10. 2020

Během podzimu mají pražští lesníci každoročně plné ruce práce. Podobně jako na jaře i na podzim totiž potřebují využít vhodné klimatické podmínky a na paseky i nové plochy určené k zalesnění v krátkém čase vysadit tisíce nových sazenic lesních dřevin. Vysazování nových stromků je nesmírně důležité pro udržení kvality lesních porostů a budoucnost pražských lesů, a tak je potřeba sázet bez ohledu na to, co se zrovna děje kolem. Naši lesníci právě v těchto dnech výsadbové práce zahájili. Čeká je nyní několik náročných týdnů – před zimou v Praze plánují vysadit téměř 130 tisíc mladých dubů, buků, javorů, jedlí, borovic či modřínů.

Takřka 70 tisíc z nich zaplní uvolněné paseky, které ve stávajících lesích zůstávají hlavně po nemocných stromech vykácených kvůli napadení kůrovcem. Zbývajících 60 tisíc mladých stromků vysadíme na nově zalesňovaných plochách.

Mezi tyto nové výsadbové projekty patří například nový les Na Musile v Kunraticích, na němž jsme začali pracovat na jaře letošního roku. Během podzimu zde přibude více než 26 tisíc stromků. Přes 16 tisíc sazenic poputuje do nového krajinného parku V Ladech v Horních Počernicích, který vzniká kolem vyčištěných a zrevitalizovaných xaverovských rybníků a obnoveného koryta Svépravického potoka. Asi 3500 stromků přibude v mladém lesoparku Letňany (založen v letech 2008-2012), kde novou výsadbou propojíme menší lesíky podél Toužimské ulice a ještě více tak odcloníme ruch z komunikace. Poslední z našich větších výsadbových projektů se týká okolí Vinořského potoka mezi městskou částí Praha 19 a Praha-Vinoř. Zde vysadíme přibližně 12 tisíc sazenic.

Podzimními výsadbami pokračují lesníci v práci, kterou zahájili na jaře. V pražských lesích tehdy vysadili více než 107 tisíc stromků.

DSB_1479