Xaverovský rybník I se po revitalizaci plní vodou

15. 5. 2020

Xaverovský rybník I se po roční revitalizaci plní vodou. Zanedbaný rybník odkoupilo hlavní město Praha v roce 2018 a svěřilo nám jej do péče. Rybník byl ve špatném technickém stavu: Kromě silného zabahnění potřeboval opravit hráz a výpustné zařízení. A tak jsme se v červenci loňského roku pustili do práce a po necelém roce máme hotovo. Revitalizovaný rybník pomůže zadržet více vody v krajině a poskytne domov mnoha druhům živočichů vázaných na vodní prostředí.

Chátrající rybník bylo nejprve nutné odbahnit. To si vzala na starost externí firma, která z vodní nádrže odvezla přibližně 2 500 m3 sedimentu. Vytěžené bahno však nepřišlo nazmar, použili jsme jej k navýšení protihlukového valu u dálnice D11, která vede kolem rybníka. Po odbahnění nás čekaly opravy technických zařízení rybníka. Opravili jsme bezpečnostní přeliv, výpustné zařízení a vyrovnali jsme propady hráze. Návodní zařízení rybníka získalo nové kamenné opevnění. A pro zvýšení biodiverzity jsme na dno rybníka u jeho nátoku umístili staré pařezy, které se stanou útočištěm mnoha vodních živočichů.

Nyní se rybník začíná plnit vodou ze Svépravického potoka. O tom, kdy bude Xaverovský rybník I zcela napuštěn, rozhodnou dešťové srážky v následujících dnech. Svépravický potok protéká Xaverovským rybníkem I i Xaverovským rybníkem II. Oba se nacházejí na území Horních Počernic. Revitalizace Xaverovského rybníka II a úseku Svépravického potoka mezi oběma rybníky, jejíž součástí byly i výsadby stromů a vybudování nových cest pro pěší, byla dokončena již v roce 2019. Napuštěním opraveného Xaverovského rybníka I se tak završí celková obnova této cenné přírodní lokality.

Náklady na naše práce ve výši 4,5 mil. korun hradilo hlavní město Praha prostřednictvím odboru ochrany prostředí.

image1