Letošním 4000. pacientem se stalo jedno z hladových ježčích šesterčat

28. 8. 2020

Letošním 4000. pacientem naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy je mládě ježka západního, které se k nám dostalo spolu se svými pěti sourozenci v neděli 23. srpna ze Zličína. Sotva třítýdenní ježčátka se batolila v trávě během dne, což ukazovalo na to, že mají potíže. Ježci jsou noční živočichové, a jsou-li aktivní během dne, většinou to znamená nějaký závažný problém. Když jsou takto malá mláďata přes den mimo hnízdo, je důvod obvykle bohužel jasný – jejich matce se stalo něco zlého a už se nevrátila do hnízda a mláďata po čase sama vylezla ven kvůli hladu. Na ježky, kteří rádi obývají lidské zahrady, číhá v blízkosti lidí mnoho nebezpečí. Nejnebezpečnější jsou pro ně strunové sekačky, auta, volně pobíhající psi a také jedy, které se na zahradách někdy používají proti škůdcům.

IMGP4167_u

Ježčata byla vyhladovělá a prochladlá, ale po zahřátí se rychle vrhla na nabídnutou potravu. Nyní už jsou mimo nebezpečí a dobře prospívají. V záchranné stanici zůstanou ještě několik týdnů, než povyrostou a budou schopna samostatného života v přírodě. Spolu s nimi čeká na návrat do přírody dalších 37 ježčat, která potkal podobný osud. Po první vlně mláďat ježka východního, která přišla během června a července, se nyní do záchranné stanice dostávají právě především mláďata ježka západního, která se v přírodě rodí později.

V loňském roce jsme zaznamenali rekordní počet ježčích pacientů – celkem 759. Jestli bude i letošní rok co do počtu přijatých ježků vypadat podobně, zatím nevíme. Už teď ale evidujeme celkem 303 přijatých ježků, což je dokonce o něco málo více než za stejné období v loňském roce (288 ježků).

Chcete-li ježkům pomoci, prosíme, abyste byli opatrní při zahradních pracích a pečlivě prohledali terén, než použijete strunovou sekačku. Na ježky dávejte pozor také při jízdě autem a při venčení svých psích kamarádů. 

Pokud byste se chtěli s některými z našich ježčích pacientů blíže seznámit, můžete dorazit na Vypouštění ježků zpátky do přírody, které se uskuteční 9. 9. 2020 od 18:30 v Praze-Lysolajích. Ošetřovatelé budou poblíž přírodní památky Housle vypouštět asi 10 dorostlých ježků východních, o které se ve stanici starali.