Sucho v pražské přírodě stále trvá: Dejte pozor při manipulaci s ohněm

21. 4. 2020

Jarní počasí přímo vybízí k venkovním aktivitám a k zahájení grilovací seźony. I v pražských lesích lze na piknikových místech rozdělat malé ohníčky nebo si na vyhrazená místa v parcích přinést přenosný gril. Pobyt na piknikových místech má ovšem přísná pravidla, která je třeba důsledně dodržovat. V posledních letech trápí českou krajinu dlouhá období sucha, při němž stačí i jeden jediný doutnající uhlík mimo ohniště či odhozený cigaretový nedopalek, aby byla pohroma na světě.

S koncem dubna se blíží také Filipojakubská noc, která letos připadá na čtvrtek 30. 4. Tradicí takzvaného pálení čarodějnic je rozdělávání velkých ohňů. Ty se však mohou snadno vymknout kontrole. I proto je třeba zopakovat si pravidla pobytu v pražských lesích a parcích a bezpečného zacházení s otevřeným ohněm. Kromě dodržování opatření vydaných v souvislosti se šířením nového koronaviru SARS-CoV-2 je nutné nezapomínat ani na ohleduplnost k přírodě.

Pravidla pro bezpečné zacházení s ohněm výstižně shrnuje článek městské části Praha 7, který vydala ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem České republiky.

požár