Uzdravený čáp se vrátil do přírody. Jeho další osud zmapuje vysílačka

26. 3. 2020

Historicky první čáp bílý, kterého přijala naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, byl nalezen v polovině září 2019 v areálu golfového hřiště na Zbraslavi. Byl vyčerpaný, podchlazený a nesnažil se uletět. Odchytili jsme ho a převezli do záchranné stanice. Tam se už po několika dnech jeho stav výrazně zlepšil a během dvou týdnů se opět dostal do dobré kondice. V té době už ale byla většina čápů bílých na své cestě na jih a náš čáp se k nim tak nestihl připojit. Protože mladý jedinec by nedokázal doletět na zimoviště bez hejna dospělých ptáků, musel u nás ve stanici počkat až do jara.

cap

Po dlouhých 190 dnech v naší péči se čáp opět vrátil do volné přírody. Nastal totiž okamžik, kdy se do české krajiny vracejí čápi ze svých zimovišť, a tak bude mít náš čáp venku společnost. Ve středu 18. 3. jej na břehu Berounky v pražském Radotíně vypustil spolu s pracovníky stanice i ředitel naší organizace Ondřej Palička. Náš zájem o osud pacienta však jeho vypuštěním nekončí. Ve spolupráci s ornitology Dušanem Rakem a Lubomírem Peškem jsme čápa označili satelitní vysílačkou v plastovém kroužku, který má připevněný na noze. Díky tomu tak můžeme sledovat jeho pohyb a zjistit, jak se mu daří, stejně jako v případě sokola, kterého jsme vypustili 10. 3.

A jak to s ním týden po vypuštění vypadá? Náš uzdravený pacient se zatím pohybuje poblíž místa, kde jsme jej vypustili. Má tam pro život ideální podmínky: louky, pole, vodní plochy i trávníky na nedalekém golfovém hřišti. Všechna tato místa mu poskytnou dostatek potravy v podobě hrabošů, žížal, žab, hmyzu a dalších drobných živočichů.

 
Takto pohyb čápa během týdne zachytila satelitní vysílačka na jeho noze.
mapa