Srážka s autem a otevřená zlomenina: Muflonka se léčí v záchranné stanici

30. 9. 2019

Účastníky dopravních nehod ve městech nejsou jen řidiči, jejich spolujezdci či chodci. Na neopatrnou jízdu lidí často doplatí i zvířata, která si po střetech s dopravními prostředky odnášejí těžká a často i fatální zranění. Svoji nešťastnou zkušenost s pražskou dopravou má i muflonka z areálu Thomayerovy nemocnice.

Ke zraněné muflonce nás ve středu 7. srpna zavolal nemocniční personál. Po příjezdu na místo jsme zjistili, že zvíře nemůže došlápnout na pravou zadní nohu. Proto jsme jej odchytili a převezli k veterinární lékařce. Vyšetření ukázalo, že muflonka má otevřenou zlomeninu nártní kosti na pravé zadní noze, kterou utrpěla nejspíš po střetu s automobilem. Veterinářka zlomené kosti srovnala, zašila ránu a poraněnou nohu zasádrovala. Muflonku jsme po ošetření přemístili do uzavřené stáje a zahájili léčbu antibiotiky.

A jak se má naše pacientka po více než měsíci od ošetření? Uzdravuje se a má se čile k světu, a tak ji brzy můžeme sundat sádru a zkontrolovat stav její nohy. Pokud bude vše v pořádku a úraz se obejde bez trvalých následků, vrátíme ji zase zpět do volné přírody. V opačném případě muflonku umístíme do chuchelského zookoutku, který funguje jako detašované pracoviště naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Tam nachází domov trvale handicapovaní živočichové, které nemůžeme z různých důvodů navrátit do přírody.

muflonka-srazka-s-autem