Volně pobíhající pes ve Stromovce potrhal kachnu, musela být utracena

6. 9. 2019

Naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy přijala minulý pátek do péče vážně poraněnou kachnu divokou ze Stromovky. Na zraněné zvíře ošetřovatele upozornili zaměstnanci naší organizace, kteří o park pečují. Kachnu u jednoho ze zdejších rybníků pokousal pes, kterého jeho majitel nechal volně pobíhat po parku, přestože je volný pohyb psů ve Stromovce povolen jen na přesně vymezených místech. Pták byl pokousaný na zádech i na spodní části těla. Rány byly bohužel tak rozsáhlé a hluboké, že kachnu již nebylo možné zachránit.

kachna-stromovka

Smutný případ kachny ze Stromovky v Praze bohužel vůbec není ojedinělý. Každý rok řeší záchranná stanice několik desítek takových případů. V přírodě volně pobíhající psi nejčastěji napadají srny, zajíce, ježky, labutě a právě kachny. Řada takových střetů končí pro volně žijícího živočicha tragicky. Ohrožena jsou především mláďata, která se ještě nedokážou tak rychle pohybovat, aby měla šanci útočníkovi utéct. Útoky psů jsou ale smrtelně nebezpečné i pro dospělé volně žijící živočichy – kupříkladu ježci se v nebezpečí schoulí do klubíčka a nikam neutíkají. Bodliny je však před vytrvalými psími zuby neochrání.

Na vině bývá samozřejmě majitel psa. Pes je šelma a jeho lovecký instinkt je přirozený. Na majiteli je, aby si psa při venčení ohlídal a nedovolil mu divoké zvíře pronásledovat či na něj dorážet.

Volně žijící živočichové to v městském prostředí vůbec nemají jednoduché. Město jim sice nabízí řadu výhod, jako je například dobrá dostupnost potravy, zároveň tu ale na ně číhá i obrovské množství nástrah. Žijí v bezprostřední blízkosti člověka, který před ně nevědomky klade jednu past za druhou. Nebezpečné jsou pro ně auta i tramvaje, prosklené plochy, nezabezpečené sítě, světlíky, výkopy, strunové sekačky a – nehlídaní domácí mazlíčci. Stromovka jako zelená oáza uprostřed městské zástavby poskytuje mnoha volně žijícím živočichům útočiště. Zdejší vodní plochy využívá vodní ptactvo, v korunách vzrostlých parkových stromů žijí ptáci, veverky i netopýři. Je to jejich domov. Nemají kam jinam jít.

Apelujeme proto na všechny Pražany, kteří ve Stromovce (ale také v dalších pražských parcích a lesích) venčí své psy, aby volně žijícím živočichům neztěžovali jejich už tak velmi náročný život a aby své psy měli při procházce stále pod dohledem.

Prosíme, věnujte pozornost následujícímu plánku. Plochy, na nichž je ve Stromovce povolen volný pohyb psů, jsou vyznačeny oranžovým šrafováním.

stromovka-mapa

Případ kachny ze Stromovky není ojedinělý. V galerii jsou fotografie dalších pacientů záchranné stanice, které napadl pes.