Ošetřili jsme 4000. pacienta. Byl to mladý rorýs

5. 9. 2019

Letošním 4000. pacientem naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy se stal roční rorýs obecný. K jeho odchytu vyrazili naši zvířecí záchranáři do Jarníkovy ulice v Praze 11 ve středu 21. srpna. Na místě zjistili, že rorýs nejspíš narazil do překážky a poranil si křídlo. Proto jej odvezli k ošetření do stanice, kde si pobyl několik dní, než se zotavil. Pak už mohl vyrazit na dalekou cestu do zimoviště svého druhu v jižní Africe.

Celkem jsme v tomto roce přijali a ošetřili již 114 rorýsů obecných. Tito ptáci vedou velice zajímavý život, jehož podstatnou část tráví ve vzduchu. Za letu loví, páří se, a dokonce i spí. Dlouhému pohybu ve vzduchu je jejich tělo perfektně uzpůsobené: Je dokonale aerodynamické a jejich křídla jsou úzká a dlouhá. V kombinaci se speciálně adaptovanými svaly se z rorýsů stávají neúnavní letci. Rekordmanem v délce pobytu ve vzduchu je rorýs, který bez přistání létal celých 10 měsíců. Co jim ovšem příroda nadělila do letových schopností, to rorýsům ubrala při pohybu na zemi. Jejich nohy jsou drobné a krátké a nehodí se k chůzi ani poskakování. S jejich pomocí se však přichytávají na hrubých kolmých plochách skal nebo domů. Jediným obdobím, které netráví v letu, je doba hnízdění. Pro svá hnízda si vybírají především fasády a krovy domů, pukliny ve skalách a dutiny ve stromech. Při zateplování budov a opravách fasád však lidé místa vhodná pro hnízdění rorýsů často nevědomky ničí.

Letošního 4000. pacienta jsme přijali o měsíc dříve než toho loňského. Mladý rorýs se stal prvním “letním” pacientem s tímto vysokým pořadovým číslem v historii záchranné stanice. V předchozích letech se k nám 4000. pacienti dostali vždy až během podzimních měsíců. K dnešnímu dni jsme do záchranné stanice přijali již 4 237 živočichů, což je o 406 ošetřených pacientů více než v loňském roce. Již teď tedy můžeme říci, že letošní rok překoná loňský rekord v počtu přijatých živočichů a opět přepíše historické statistiky záchranné stanice.

rorys