Z říčního břehu do stanice: Přijali jsme trojici mláďat ledňáčka

30. 7. 2019

V červenci přijala naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy tři velmi vzácné pacienty. Byla to mláďata ledňáčka říčního, který patří mezi silně ohrožené druhy. Tři opuštěné a hladové sourozence nalezla v říčním břehu Rokytky v Nedvězí ornitoložka, která ihned poznala, že mláďata potřebují pomoc. Kromě ještě tří žijících mláďat bylo u vchodu do hnízdní nory i čtvrté a bohužel již uhynulé mládě. To mohlo znamenat jediné: Jednomu nebo oběma rodičům se něco stalo a nebyli schopni se o své potomky postarat. Proto jejich nálezkyně kontaktovala naše zvířecí záchranáře, kteří si je převzali do péče. O takto malá mláďata ledňáčků jsme se v historii stanice starali poprvé.

Jejich zdravotní stav byl vážný, mláďata byla vyhladovělá a trvalo několik dnů, než jsme je dokázali zcela zasytit a uklidnit dostatkem potravy. Trojice si pochutnávala na malých rybkách, které v přírodě tvoří jejich běžný jídelníček, a občas jsme jim přilepšili i moučnými červy. Jejich potravu jsme obohatili o vitamíny a minerální látky, abychom zajistili jejich správný vývoj a růst.

lednacci

Ledňáčci začali přibývat na váze a postupně se vzpamatovávali z nepříjemné události. My jsme si však začali dělat starosti o jejich další osud. Jak se naučí lovit ryby a kdo jim ukáže, jak se o sebe postarat ve volné přírodě? Způsob lovu ledňáčků je totiž velmi specifický a v mládí provázejí na rybolov své rodiče, od kterých mohou okoukat jejich dovednosti. Abychom zvýšili jejich šance na přežití, rozhodli jsme se mláďata umístit do dvou hnízd jiných ledňáčků, kteří vychovávají stejně stará mláďata a mohli by se ujmout i našich sirotků. Do hnízdních nor náhradních rodičů jsme umístili dvě mláďata. To třetí a nejslabší jsme si ponechali nadále v péči, protože mělo na rozdíl od svých sourozenců přetrvávající zdravotní problémy. Bohužel i přes veškerou naši péči nakonec třetí mládě uhynulo.

Úhyny mláďat těchto drobných opeřenců nejsou v přírodě ničím výjimečným. Ledňáčci běžně přivádějí na svět až 9 mláďat najednou. Z nich se dospělosti dočká jen 7 či 8.

Hnízdní nory ledňáčků, kteří přijali adoptivní mláďata, budeme sledovat prostřednictvím zkušené ornitoložky, díky které dvě z ptáčat přežila. Obě mláďata jsme vybavili ornitologickými kroužky, abychom mohli sledovat jejich další osudy.

lednacci