Poštolky v truhlíku vyplavil silný déšť. Nejmladší mládě bojovalo o život

13. 6. 2019

V truhlících za okny by většina z nás čekala třeba muškáty, petunie nebo jiné balkonové květiny. V pražském Spořilově ale za oknem „pěstují“ něco docela jiného. Jeden z truhlíků si k zahnízdění před pár týdny vybraly již podruhé poštolky, kterým majitelé bytu dali jméno Adélka a Matěj a které tu přivedly na svět pět mláďat. Rodinnou ptačí idylku ovšem nejprve narušil úhyn nejmenšího z mláďat a poté také silné přívalové deště a krupobití, které v Praze udeřily 6. června. Pro bezbranná mláďata se tyto okamžiky změnily v boj o život. Nejmenší ze zbývající čtveřice mělo po silném dešti skutečně namále a bez lidské pomoci by uhynulo. Díky včasnému zásahu obyvatel bytu a naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy však dostalo druhou šanci na život.

postolka

Prokřehlé a vysílené mládě se po silném dešti choulilo osamocené v rohu truhlíku. Jeho matka nejspíš usoudila, že jej nedokáže zachránit, a svoji péči věnovala jeho větším sourozencům. Naštěstí mu pomohl obyvatel bytu, který podchlazené mládě přenesl na suché místo a zahřál jej PET lahví s teplou vodou, čímž mu zachránil život. Poté si mladou poštolku do své péče převzala naše záchranná stanice. Mládě jsme umístili do inkubátoru, kde se během hodiny prohřálo, uschlo a probudilo se k životu. Díky vydatné stravě obohacené o vitamíny a minerální látky se poštolce daří dobře a každým dnem sílí a roste. Vzhledem k tomu, že mládě bylo ze čtveřice sourozenců nejmenší a nemělo by dost sil na boj o potravu, nebylo možné jej navrátit zpátky do hnízda, aniž bychom tím neriskovali jeho úmrtí. Po několika dnech od jeho záchrany přibyla do záchranné stanice další poštolka podobného věku a stáří, jako je náš „truhlík“, který tak získal nového kamaráda.

Abychom oběma poštolkám zajistili co největší šance na návrat do volné přírody, svěřili jsme jejich výchovu adoptivnímu poštolčímu páru ze Záchranné stanice Pavlov. A není to jen tak ledajaký pár poštolek. Samička, která pod svá křídla ke svému mláděti přijala další dva potomky, pochází z Prahy a je naší bývalou pacientkou. Díky tomu, že budou mláďata odchovaná svým druhem nedojde k jejich ochočení a trvalé fixaci na člověka. Proto se budou moci navrátit do volné přírody.

postolky