Krmení vodního ptactva má svá pravidla: Místo rohlíků zvolte raději salát

30. 5. 2019

Slunečné jarní dny přímo vybízejí k vycházkám a pobytu u vodních ploch v pražských parcích, kolem potoků i na náplavkách Vltavy. Na vodní hladině se pohupují kachny a labutě se svými mláďaty a leckdo nedokáže odolat nutkání nabídnout jim něco k snědku. Víte ovšem, jak správně krmit vodní ptactvo tak, abyste jim svým zamýšleným dobrým skutkem neublížili? Rohlíky, chleba či zbytky z kuchyně nechte doma. Jejich podáváním můžete mláďatům kachen a labutí způsobit trvalé zdravotní následky.

pecivo

Na pečivo zapomeňte a přineste labutím raději salát

Ve větším množství je pečivo pro vodní ptáky, jako jsou labutě, kachny a další, velmi škodlivé. Ptáci ho přijímají s oblibou a preferují ho jako snadno dostupný zdroj energie před jinými druhy potravy. Pečivo však nemá velkou výživovou hodnotu – obsahuje především sacharidy. Ptáci tak sice mají plné žaludky, ale zároveň trpí podvýživou. Chybí jim vitamíny, minerály i stopové prvky z jiné potravy. To je nebezpečné zejména pro mláďata, která ke správnému vývoji potřebují všechny důležité živiny. Je-li ptačí mládě ve vývinu zásobeno pouze pečivem, může to vést až k vývojovým poruchám a deformacím peří a kostí známým pod pojmem andělská křídla (agnel´s wings). Ty mohou způsobit i trvalé poškození a ptáka zbavit schopnosti létat. Na lidskou neznalost v loňském roce doplatilo například mládě labutě ze Stromovky, které kvůli nevhodné stravě od návštěvníků přišlo o křídlo.

Návštěvníci pražské přírody si často neuvědomují, že i když každý z nich donese třeba jen jeden rohlík, v žaludcích vodních ptáků nakonec skončí tisíce takových rohlíků.

labuť

Labutí mládě ze Stromovky se zdeformovaným křídlem

A čím krmit, abyste vodnímu ptactvu neublížili? Pro labutě, kachny a další vodní ptáky volte vždy jen základní potraviny. Vhodné jsou:

  • kukuřice
  • pšenice, žito, oves a další obilniny
  • nakrájený hlávkový nebo jiný salát
  • zeleninové odřezky nebo slupky
  • mražený hrášek nebo kukuřice (rozmražené, není nutné vařit)
  • ptačí zob
  • případně granule pro vrubozobé ptáky (k zakoupení v obchodech s chovatelskými potřebami)

Labutí pár ve Stromovce v letošním roce opět vyvedl na svět mláďata. Doufáme, že zdravá a výživná potrava od návštěvníků převáží nad rohlíky a jinými nevhodnými zbytky a že žádné z letošních labutích mláďat neskončí jako jeho o rok starší sourozenec.