Na jaře jsme vypustili 115 zachráněných ježků. Zlepšit jejich život můžete i vy

23. 5. 2019

Během jarních měsíců jsme do přírody vypustili našich 10 Kamarádů ježků, s jejichž péčí nám pomáhali senioři a děti ze základních a mateřských škol. O zbývajících 115 ježků zimujících v Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy pečovali naši ošetřovatelé. V dubnu jsme je postupně všechny navrátili zpět do jejich domovů. Většina z nich se do naší péče dostala coby pozdní nebo osiřelá mláďata s nedostatečnou hmotností k přečkání zimy ve volné přírodě nebo kvůli různým zraněním od psů, sekaček či aut. Bodlinaté živočichy jsme se snažili vypouštět do míst, kde to znají a kde mají svůj domovský okrsek. A pro ty, které nebylo možné vypustit na původní místo nálezu, neboť se jednalo například o okraje frekventovaných silnic, jsme našli bezpečné a klidné lokality s dostatkem potravy i úkrytů. Mezi našimi pacienty bylo 70 ježků východních a 45 ježků západních.

Ježci jsou neodmyslitelnou součástí české přírody. Rádi žijí v naší blízkosti – milují zahrady, parky či ovocné sady a jsou schopni se přizpůsobit i životu v rušných městech. Dříve běžný živočich se ale v posledních letech ocitá v ohrožení. V mnoha evropských zemích pozorují zřetelný úbytek ježků. Na vině je tlak naší civilizace: dramatická změna zemědělské krajiny, nárůst silniční dopravy, používání pesticidů a dalších jedovatých látek, používání zahradní mechanizace a v neposlední řadě rozrůstající se počty domácích mazlíčků, kteří mohou pro ježky představovat smrtelné nebezpečí.

jezek

autor fotografie: Josef Arnošt

Život jim sice my lidé dokážeme pořádně zkomplikovat, velice snadno jim ho ale umíme taky ulehčit. Ježci milují zahrady, které jim nahrazují původně rozmanitou zemědělskou krajinu s remízky, lesíky a loukami. Takže není nic snadnějšího, než k sobě na zahradu ježka pozvat. Stačí mu malý průlez v plotě o velikosti 15 x 15 centimetrů. A protože jsou ježci hmyzožravci, odmění se vám za vaše pozvání likvidací slimáků a hmyzích škůdců na zahradě. Je však důležité, abyste se vyvarovali použití chemických prostředků k ničení záškodníků na vaší zahradě, protože spolu s nimi byste mohli otrávit také ježka. Svému návštěvníkovi se zavděčíte i bezpečným místem, kde bude přes den odpočívat. Uvítají husté keře, hromady dříví, neudržovaná zákoutí či komposty. Pokud vaše zahrada tyto ježčí úkryty postrádá, můžete pro něj vytvořit úkryt náhradní nebo zakoupit hotový ježčí domeček. Ježci mají vynikající čich, velmi špatně ovšem vidí, a tak mohou snadno někam spadnout nebo někde uvíznout. Nebezpečné jsou pro ně jámy, výkopy či nezajištěná jezírka s kolmými stěnami nebo nezabezpečené sítě a pletiva. I na to je třeba pamatovat a zahradu zkontrolovat dříve, než na ni ježka pozvete. Máte-li ovšem doma psa, který na ježky útočí, je lepší pozemek naopak zajistit tak, aby ježky k návštěvě raději vůbec nelákal.

Během suchých letních dnů, kdy je nedostatek vody i potravy, každý ježek ocení mělkou misku s čerstvou vodou a něco k snědku, jako jsou například speciální ježčí granule a konzervy. Pokud se rozhodnete ježkovi přilepšit, určitě zapomeňte na mléko, které jim způsobuje nebezpečné průjmy. Nenechte se ani přesvědčit pohádkovými ilustracemi s ježkem, který si na svých bodlinách odnáší ze zahrádky ovoce. Ježek je hmyzožravec a jeho potravou jsou slimáci, žížaly, hmyz a drobní bezobratlí živočichové či malí obratlovci. Ovoce tvoří pouze nepatrnou složku potravy, v podstatě je to jen příležitostná jednohubka. Proto nemá smysl podávat ježkovi jablka, nenají se z nich.

jezek_u_misky

Ježčí populaci můžete ulevit i tím, budete-li stroje, které pro ježky představují velké riziko, používat opatrně. V noci jezděte opatrně a dávejte pozor na silnici, před sekáním trávy zkontrolujte možné ježčí úkryty, jako jsou křoviny či vysoká tráva.

A jak poznáte, že ježek potřebuje odbornou pomoc zvířecích záchranářů? Tito hmyzožravci jsou od přírody plaší noční tvorové. Narazíte-li na ježka, který se za bílého dne potuluje venku, je malátný, apatický nebo se nekoordinovaně pohybuje, je pravděpodobně nemocný či zraněný a potřebuje pomoc. Stejně tak ji potřebují malá, často ještě slepá mláďata, která opustila své hnízdo jen proto, že se jejich matka nevrátila, a ona mají hlad. Jakmile pojmete podezření, že ježek, kterého jste potkali, je nemocný, zraněný nebo osiřelý, kontaktujte pohotovostní linku záchranné stanice na telefonním čísle 773 772 771. Naši zvířecí záchranáři si ježka vezmou do péče a o vše potřebné se postarají.

jezek_v_ruce

autor fotografie: Josef Arnošt