Ošetřili jsme 1000. pacienta. Stalo se jím mládě pěnkavy obecné

7. 5. 2019

Ochlazení a deště posledních dnů uvítali nejen lidé, ale především pražská příroda. Sourozenecké dvojici mladých pěnkav obecných ovšem déšť a vítr značně zkomplikovaly jejich start do života. V úterý 30. dubna je krátce po poledni objevil nálezce schoulené, vyčerpané a prochladlé na zemi v Podolské ulici v Praze 4. Poryv větru zřejmě shodil jejich hnízdo a bez cizí pomoci by mláďata uhynula. Ptáčata měla ovšem štěstí a dostala se do péče naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Nalezené pěnkavy jsme umístili do vyhřátého inkubátoru a pravidelně je krmíme, a až se zcela osamostatní, vypustíme je zpět do volné přírody. Ptačí dvojice se do naší evidence zapsala jako 999. a 1000. pacient letošního roku.

penkavy

V tomto případě byla pro ptáčata lidská pomoc nutností, ale ne vždy tomu tak je a mnohdy může nálezce svým svým unáhleným zásahem spíše uškodit. Nejste-li si jistí, zda ptačí mládě, které jste našli bez rodičů, opravdu potřebuje vaši pomoc, zavolejte na pohotovostní linku záchranné stanice (773 772 771), kde vám naši odborníci poradí, jak se máte zachovat.

Mláďata krmivých druhů ptactva, která se líhnou holá a neopeřená, zůstávají zpravidla 2-3 týdny v hnízdě, než dorostou natolik, aby mohla svůj domov opustit. Poté ještě nějakou dobu nelétají, pouze pobíhají po zemi nebo poskakují po větvích na stromech a v keřích. Trvá dalších 7-10 dní, než začnou létat. Rodiče se o ně ale celou dobu starají a krmí je až do té doby, než se mláďata zcela osamostatní. Takové mládě, které není viditelně zraněné, naši pomoc nepotřebuje. Pokud však v přírodě narazíte na mláďata kachen, labutí, koroptví či bažantů, která jsou osamocena a bez rodiče, zavolejte do záchranné stanice. Ptáčata nekrmivých druhů ptactva se líhnou opeřená a po krátkém pobytu v hnízdě následují své rodiče, kteří je učí kde a jak si sehnat potravu, ale sami je nekrmí. Rodiče těchto druhů ptáků své potomky jen tak neopouštějí a je proto pravděpodobné, že se jim něco stalo.

Pokud jste v přírodě narazili na ptačí mládě a nejste si jistí, zda potřebuje vaši pomoc, prohlédněte si náš jednoduchý návod, který vám při rozhodování pomůže.

penkavy