Sekvojovce jsou zpátky. V ďáblickém zahradnictví je k prodeji 600 kusů

25. 4. 2019

Mamut mezi stromy je opět mezi námi. V ďáblickém zahradnictví už na své nové majitele netrpělivě čeká 600 sekvojovců obrovských. Pro velký zájem, který mezi Pražany vyvolaly v roce 2017, kdy jsme je začali prodávat při příležitosti 25. výročí, jsme se rozhodli vypiplat ze semínek další sazenice. Jedna tříletá sazenička sekvojovce přijde na 150 Kč.

sazenice

Sazenice zahradníci vypěstovali ze semínek šišek, které v korunách dvou pražských sekvojovců sesbírali naši sběrači koncem roku 2014. Oba sekvojovce vysadil v Kunratickém lese v roce 1954 tehdejší lesník a od roku 2010 patří mezi pražské památné stromy. Jsou to potomci některého ze sekvojovců obrovských, které vyrostly ještě ve své domovině – na horských svazích na západě severoamerického kontinentu. Tam – konkrétně v Sequoia National Park v Kalifornii – roste také nejmohutnější sekvojovec světa, jímž je nejméně 2,5 tisíce let starý a více než 80 metrů vysoký sekvojovec známý jako Generál Sherman.

Sekvojovec, jenž se může dožít i několika tisíc let, se jako nepřehlédnutelný solitér bude nejlépe vyjímat na nějakém symbolickém místě, odkud bude moci přihlížet všem významným událostem vašeho života, například narození dítěte, životnímu výročí či důležité události spolkového dění. Budeme rádi, když si na zahradě jednoho takového kronikáře vysadíte a budete s ním sdílet svoje dějiny.

sekvojovec