Pamětník ze Stromovky padl. Starý dub se nevzpamatoval z požáru

24. 4. 2019

S jedním ze svých nejstarších obyvatel se musela v březnu rozloučit pražská Stromovka. Dub velkoplodý, jemuž podle našeho odhadu bylo mezi 200 a 300 lety, se nedokázal vypořádat s následky požáru, jehož plameny jej zachvátily před třemi lety. V srpnu 2016 se strom vzňal od neuhašeného grilu ponechaného nezodpovědnými návštěvníky v dutině kmene. Strom požárem utrpěl velký šok, ze kterého se už nedokázal vzpamatovat a definitivně odumřel. Proto jsme jej museli odstranit. Velikán rostl v místě označovaném jako Starý park a byl již z dálky nápadný svou rozsáhlou dutinou ve kmeni.

Byl to jeden z posledních velmi starých stromů rostoucích v Královské oboře a pamatoval toho skutečně hodně. Na svém místě v parku stál, když se z Československa zrodila Česká republika (1993), když ve světě zuřila první i druhá světová válka (1914-1918, 1939-1945), když Titanic začal klesat ke dnu (1912), když v Aténách uspořádali první novodobé olympijské hry (1896) nebo když císař Ferdinand I. v Rakouském císařství zrušil poddanství (1848). Dub byl starší než skladatel Bedřich Smetana (*1824) nebo spisovatel Jules Verne (*1828) a rostl v parku dříve, než Charles Darwin (*1809) vůbec pomyslel na svoji evoluční teorii. Strom v minulosti přežil úder blesku i ničivé povodně, které park zasáhly v letech 2002 a 2013. Udolali ho (a doslova ugrilovali) až nezodpovědní návštěvníci.

Jeho místo ale nezůstane prázdné. Ještě letos zde vysadíme nový dub velkoplodý, který se, jak doufáme, dožije minimálně stejného věku jako jeho předchůdce.

Prosíme všechny návštěvníky pražských parků a lesů, aby svým zodpovědným chováním předcházeli podobným katastrofám. Ohně lze rozdělávat vždy jen na piknikových místech, která jsou k tomu uzpůsobena.

dub