POZVÁNKA: Záchranná stanice vypustí ve Stromovce 50 netopýrů

2. 4. 2019

Ve čtvrtek 4. dubna v 19 hodin vypustí Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy u rybníků v centrální části Stromovky 50 netopýrů rezavých, kteří pocházejí z jedné zimující kolonie. Součástí akce, určené také veřejnosti, bude krátké seznámení s životem netopýrů a problematikou jejich ochrany i ukázka ultrazvukového detektoru, který dokáže zvukové signály jednotlivých druhů netopýrů převést do formy slyšitelné pro člověka.

Netopýři si za své zimoviště vybrali větrací šachtu domu na Rašínově nábřeží v Praze 5. Při rekonstrukci jednoho bytu zimující netopýry objevili majitelé, kteří zavolali na pomoc záchrannou stanici. Větší část ze 74 netopýrů mohla po převozu do stanice rovnou pokračovat v zimním spánku, dvacítce chráněných živočichů jsme ošetřili drobná zranění a poskytli intenzivní péči, aby se dostali zpět do dobré kondice. Jarní teploty a přibývající množství hmyzu umožňují začít s návratem živočichů zpět do volné přírody. Ve čtvrtek 4. dubna ve Stromovce ze zachráněné kolonie vypustíme prvních padesát netopýrů, ostatní, kteří ještě musí zůstat v péči záchranné stanice, je budou následovat později.

netopýr

Stromovku jsme pro vypuštění nevybrali náhodně. Několik průzkumů potvrdilo, že je to pro tyto létající savce vhodná lokalita. Žije zde až 9 druhů, nejčastěji se tu vyskytuje netopýr parkový a právě netopýr rezavý. Netopýři mají v parku dostatek potravy a možností k úkrytu – v minulosti jsme na vybraná místa ve Stromovce nainstalovali i 5 speciálních dřevocementových netopýřích budek, které připomínají jejich přirozené skrýše, dutiny a štěrbiny starých stromů. Loni jsme 6 netopýřích budek přidali i na nedaleký Císařský ostrov.

Všechny druhy netopýrů patří mezi chráněné živočichy a jsou stále častějšími pacienty záchranné stanice, kterou provozuje příspěvková organizace Lesy hl. m. Prahy. V roce 2017 jsme přijali 220, v roce 2018 naši péči potřebovalo 390 jedinců. V letošním roce je to prozatím 186 netopýrů sedmi různých druhů.