Shledání po letech: Poštolka lapená v ochranné síti byla naší starou známou

15. 3. 2019

Přísloví o dobrých holubech, kteří se vracejí, všichni důvěrně známe. Pracovníci Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy se však nedávno přesvědčili, že kromě dobrých holubů se mohou vracet například i zraněné poštolky. Jedna taková se již podruhé během svého života dostala do péče naší záchranné stanice. Ke své smůle uvízla v ochranné síti na střeše obchodního domu v Praze 8. S její záchranou nám koncem února pomáhal i hasičský záchranný sbor.

K poštolce zamotané v ochranné síti obchodního domu nás zavolali kolemjdoucí, kteří jí svojí všímavostí zachránili život. Za asistence hasičů jsme ze zrádné sítě dravce vysvobodili a převezli jej do stanice na ošetření. K našemu překvapení měl pták na noze ornitologický kroužek, podle kterého jsme poznali, že se jedná o naši dávnou pacientku. Poprvé se k nám dostala už v roce 2012, kdy naše záchranná stanice začala oficiálně fungovat. Tehdy jsme ji vysvobodili z domu ve Veletržní ulici, kam zabloudila a nedokázala najít cestu ven. Podle našich údajů je poštolce minimálně 9 let, což je pro dravce v městském prostředí úctyhodný věk. Díky tomu si tato pamětnice vysloužila jméno Babička Mary. Poštolka nebyla nijak raněná ani vyčerpaná, a tak jsme ji po třídenním pobytu v záchranné stanici mohli zase vypustit do volné přírody.

Volně žijící živočichové v Praze každý den narážejí na podobné pasti, kterých je městská zástavba plná. Ovšem díky velkému zájmu a všímavosti Pražanů každoročně zachráníme stovky zvířat, pro něž by se jinak tyto pasti staly osudnými.

poštolka