Děti z Prahy 7 vykoledovaly pro záchrannou stanici takřka 90 tisíc korun

4. 1. 2019

Přesně 89 639 Kč. Tolik vybraly děti ze 3. třídy Základní školy Strossmayerovo náměstí z Prahy 7 s týmem herců a hudebníků z projektu Zkoleduj se díky dvěma společným charitativním adventním koncertům. Za projektem Zkoleduj se stojí herec Petr Vaněk a jeho kolegové, kteří spolu se zájemci z řad základních škol a jejich žáků před Vánoci pořádají několik netradičních charitativních koncertů v různých českých městech. Výtěžek z nich pak putuje potřebným, které se samy školy rozhodnou podpořit. Dětským domovům, domovům pro seniory, nemocnicím anebo – jako v tomto případě – zraněným a handicapovaným živočichům. Pro naši Záchrannou stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy děti zpívaly a hrály 7. prosince v Biu Oko a 15. prosince v La Fabrice.

Spojit příjemné s užitečným, zazpívat si známé i neznámé vánoční písničky a koledy v netradičním hravém aranžmá, zahrát si a zatancovat a přitom někomu pomoci. V projektu Zkoleduj se děti vystupují společně s dospělými divadelníky a zpěváky a svým nadšením zároveň pomáhají tomu, kdo to podle nich potřebuje. Jsme ohromně poctěni, že děti ze 3. třídy Základní školy Strossmayerovo náměstí z Prahy 7 si vybraly právě naše zvířecí pacienty, o které se staráme v Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy a v našich lesních zookoutcích. Ty fungují jako detašovaná pracoviště záchranné stanice a náhradní domov v nich nacházejí trvale handicapovaní živočichové, kteří se již nemohou vrátit zpět do volné přírody.

zkoleduj-se

Velkou část výtěžku z obou koncertů jsme se rozhodli investovat do péče o mláďata, která každoročně tvoří více než třetinu všech našich pacientů. V roce 2018 jsme přijali celkem 4 712 živočichů, z toho mláďat bylo 1 934. Do stanice se dostávají hlavně v rušném období takzvané sezony mláďat, jejíž hlavní část obvykle trvá od května do srpna. Jejich osudy bývají podobné – často se jedná o velice malá, sotva několik dní stará nesamostatná mláďata, která přišla o rodiče nebo rodné hnízdo a sama by si v přírodě ještě nedokázala poradit. Pro odchov ptačích a savčích mláďat jsme pořídili 21 vyhřívacích podložek a speciálně pro odchov kachňat 4 vyhřívací infralampy a do nich 4 nové infražárovky. Doplnili jsme také naši zásobu sušeného mléka určeného speciálně pro odchov malých veverek, plchů, ježků i dalších drobných savců. Pořídili jsme rovněž 20 nových klecí, v nichž zvířata vyžadující intenzivní péči dočasně ubytováváme. Využívat je budou hlavně ptačí mláďata, například malí kosi, drozdi, hrdličky, straky, sojky či kavky. A protože se v naší stanici neustále vyskytují nějací hladoví ježci (každý rok jich přijmeme přes 5 stovek), zakoupili jsme pro ně 1 000 speciálních masových konzerv, které stovce ježků vystačí na cca 2 měsíce.

852A3456_u

Krmení asi 7denního ježka

Rádi bychom poděkovali všem, kteří se na organizaci obou skvělých koncertů podíleli. Náš obrovský dík patří samozřejmě dětem, které si vybraly právě naši záchrannou stanici, ale také pedagogům ze Základní školy Strossmayerovo náměstí z Prahy 7 a členům týmu Zkoleduj se, že s tímto smysluplným projektem přišli a že inspirují děti k tomu, aby se zajímaly o své okolí. Děkujeme!

Reportáž Praha TV z koncertu v Biu Oko

Autor fotografií: Markéta Šedivá

Více fotek najdete na facebookové stránce projektu Zkoleduj se.