Novým obyvatelem chuchelského zookoutku je jezevčice Lucka

8. 11. 2018

Do zookoutku v Malé Chuchli se tento týden přistěhovala mladá jezevčí samička, která dostala jméno Lucka. Její příběh se začal psát začátkem května, kdy přišla o matku a vyhladovělá se toulala Ďáblickým hájem. Zoufalá a vysílená se přidala k prvním lidem, které spatřila, což jí zachránilo život. Její nálezci kontaktovali Záchrannou stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, která ji převzala do své péče. Lucka se zabydlela v jednom z venkovních výběhů, kde díky správné výživě vyrostla ve velkou slečnu. Její dosavadní domov jí však již začal být těsný a nadešel čas přestěhovat ji do většího výběhu v našem zookoutku, kde bude mít dostatek životního prostoru.

Jezevčí mláďata jsou zvyklá vyrůstat spolu se svojí matkou a sourozenci a vzájemně se učit správným návykům divokých jezevců. Bez kontaktu se svým druhem se může snadno stát, že jezevčí mláďata nejsou schopna návratu do volné přírody, protože se jim nedostalo jezevčí výchovy, kterou jim člověk i přes veškerou snahu nedokáže poskytnout. A protože se jezevci do záchranných stanic dostávají ojediněle, nepodařilo se nám najít Lucce žádného parťáka jejího druhu, od kterého by mohla okoukat typické jezevčí chování. Návrat do přírody by byl hazardem s jejím životem, a proto se naši ošetřovatelé rozhodli umístit ji do zookoutku v Malé Chuchli.

Půlroční samička není prvním jezevcem, kterého máme v zookoutku ve své péči. Její předchůdkyní byla jezevčice Zuzana, jež se dožila úctyhodného věku 15 let. Prázdný výběh se tak po pěti letech dočkal nového obyvatele, který se, jak doufáme, dožije přinejmenším stejného věku.

Tyto největší lasicovité šelmy vážící až 20 kilogramů se v pražské přírodě běžně vyskytují. Setkat se s nimi je ovšem velká vzácnost. Své spletité podzemní nory opouštějí především v nočních hodinách, kdy se vydávají za potravou. Ve volné přírodě si nejčastěji pochutnávají na hmyzu, žížalách, houbách, kořínkách, drobných hlodavcích nebo ptačích vejcích, ale nepohrdnou ani zvířecími mršinami.

Na jezevčici Lucku se můžete kdykoliv přijít podívat do zookoutku v Malé Chuchli, už se na vás těší.

jezevčice Lucka