Výří sourozenci opět ve volné přírodě. Jejich domovem se stala Zbraslav

20. 9. 2018

Nad pražskou Zbraslaví se snášel soumrak a z dřevěných bedýnek se ozývalo tlumené houkání. To dvě zachráněné samice výra velkého netrpělivě čekaly na návrat do volné přírody. Na místě, kde jejich příběh začal, jsme se sešli v úterý 18. září s dětmi z Mateřské školy Nad Parkem, které přišly výřicím popřát mnoho štěstí a vyprovodit je na svobodu. Sourozenecká dvojice pobývala v Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy od května a díky péči našich pracovníků se z drobných zesláblých mláďat stali silní a zdraví lovci, kteří dostali druhou šanci na život.

Celý příběh se začal psát 13. května ve 3 hodiny ráno. Zbraslavská policie nás přivolala k dospělému samci výra velkého, kterého srazilo auto. Výr utrpěl poranění hlavy a oka, a proto jsme ho převezli do záchranné stanice a začali jej léčit. K našemu překvapení jsme ale 25. května jeli na stejné místo podruhé, tentokrát pro vysílené mládě výra. A o den později pak ještě jednou, opět pro vysílené mládě. Tím se nám poskládal smutný příběh této výří rodiny. Otce mláďat srazilo auto a samice pravděpodobně nebyla schopna mláďata bez jeho pomoci dostatečně nakrmit. Proto se vysílená mláďata začala potulovat po okolí. V naší záchranné stanici se všichni, až na samici, zase setkali. Zranění otce bylo ovšem natolik vážné, že jim i přes veškerou naši péči a snahu nakonec podlehl. Jeho potomstvo mělo větší štěstí a z vysílení a hladovění se zotavili. Ve voliéře záchranné stanice si nejčastěji pochutnávali na kuřecím a králičím masu. Výří duo bylo prvními odchovanými mláďaty tohoto druhu v naší stanici a jsme rádi, že jsme jim pomohli poprat se s nepřízní osudu a s návratem do volné přírody.

Výr velký je největší sovou, se kterou se v české přírodě můžete setkat. Do jeho jídelníčku patří hlodavci, ptáci, ježci, obojživelníci, ryby i velký hmyz. Pro svá hnízdiště si nejčastěji vybírá skály, kamenolomy, zříceniny nebo dutiny stromů. Na území České republiky žije na 600 hnízdících párů těchto ptáků, kteří patří mezi ohrožené a chráněné živočichy.

vypouštění výrů