Přišel o mámu při senoseči: Malý daněk našel náhradní domov v zookoutku

23. 8. 2018

Každoroční senoseče polí a luk znamenají pro tisíce volně žijících zvířat smrtelné nebezpečí. Ukrytá mláďata, matky chránící své potomky, odpočívající zvířata – ti všichni nemají před rozjetými kombajny a traktory žádnou šanci. Do stejné smutné situace se koncem července dostala daněla s daňčetem z Tachova v západních Čechách. Matce se před žacím strojem uniknout nepodařilo, ale její potomek vyvázl bez zranění. Ocitl se ovšem sám a hladový a bez lidské pomoci by jistě zahynul. Naštěstí existují místa, jako je například náš zookoutek v Malé Chuchli, kde se dokážeme s takovou situací vypořádat a jsme na ni připraveni. Už necelý měsíc má mladý daněk jménem Frosty nový domov a adoptivní stádo kamarádů svého druhu.

Osiřelý Frosty k nám doputoval 28. července až z Tachova v západních Čechách. Na stravu pro dospělé daňky byl příliš mladý, a proto jsme jej jako správné miminko začali 3x denně krmit mlékem pro spárkatou zvěř z láhve s dudlíkem. Každý den tento malý žíznivec zdolá 3 litry mléka. Za měsíc naší péče daněk pořádně vyrostl, a tak si k mléku začíná navíc pochutnávat i na ječmenu, vojtěšce, senu a zeleném okusu, což jsou například větvičky s listy či jehličím.

Frosty rozhodně není jediným mládětem v daňčím výběhu, které můžete v zookoutku v Malé Chuchli zahlédnout. Během letošního roku se danělám v zookoutku narodilo 7 daňčat, která spolu s ním dovádějí a užívají si bezstarostného mládí. Celé naše početné stádo čítá 27 daňků.

Přijďte je navštívit do zookoutku, těší se na vás!

Frosty

Jak se krmí daňčí mládě, můžete vidět na našem videu.