Muflonka přišla o mládě a bojovala o život. Nyní se vrátila do přírody

12. 7. 2018

Srážka s autem, komplikovaný porod, smrt mláděte, operace, dlouhá rekonvalescence a návrat do přírody. To je ve zkratce pohnutý osud mufloní samice z areálu Thomayerovy nemocnice, která se v naší Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy zotavovala tři měsíce. I přes všechny útrapy, které ji život nachystal, však statečně bojovala a díky práci a péči našich odborníků ze stanice jsme ji mohli dnes 12. července vypustit zpět do areálu nemocnice, odkud pochází.

Početné stádo muflonů je již řadu let součástí areálu Thomayerovy nemocnice u Kunratického lesa. Žijí zde v bezpečí před predátory a s dostatkem potravy a klidu se mohou množit a zároveň vytvářet příjemné prostředí pro pacienty nemocnice. Že jsou zdejší mufloni vyhledávanou atrakcí, zachránilo už nejednomu z nich život. Jakmile některý přijde k úrazu nebo onemocní, návštěvníci či pracovníci nemocnice nám případ brzy nahlásí a záchranná stanice tak může rychle zasáhnout. O stejném štěstí by mohla hovořit i muflonka, kterou jsme po telefonickém hlášení 27. března převezli do záchranné stanice.

Celý příběh začal ve chvíli, kdy naši pracovníci obdrželi informaci o komplikovaném porodu jedné ze členek mufloního stáda. Ihned po našem příjezdu bylo jasné, že muflonka nezvládne přivést potomka na svět vlastními silami. Nastávající matka ležela osamocená mimo své stádo a evidentně se potýkala se silnými bolestmi. Proto jsme ji uspali narkotizační zbraní, přemístili do speciálního boxu a převezli k ošetření. Vyšetření veterinárním lékařem potvrdilo naše nejhorší obavy. Mládě uhynulo a v porodních cestách muflonky se již začalo rozkládat. Dospělé samici hrozila otrava krve a bylo nutné přistoupit k chirurgickému odstranění dělohy s mrtvým mládětem.

Po náročné operaci se muflonka začala rychle zotavovat. Komplikace nám ovšem přichystala její zadní noha, na kterou odmítala došlapovat. Po vyšetření naši specialisté dospěli k názoru, že muflonka musela utrpět zranění nohy nejspíše při srážce s automobilem, což pak zapříčinilo i samotné potíže při porodu.

Zranění si vyžádalo další operaci a dlouhou rekonvalescenci. Její pobyt ve stanici trval přes tři měsíce a stál mnoho sil i času našich ošetřovatelů, kteří usilovali o její záchranu. Nakonec se ovšem i tato smolařka mohla vrátit ke svému stádu, a to především díky všímavosti pracovníků nemocnice a profesionální práci našich zaměstnanců v záchranné stanici. Ačkoliv už muflonka nebude schopná mít další mláďata, pevně věříme, že ji to nezabrání v tom, aby prožila zbytek svého života ve spokojenosti.

netopyri4

Na příběh muflonky a její vypuštění do přírody se můžete podívat na videu.