Přichází sezona mláďat: Pomáhejte, ale jen když je to třeba

26. 3. 2017

S jarem začíná nejnáročnější čas v záchranné stanici, období mláďat. V loňském roce, od dubna do konce července, kdy sezóna mláďat vrcholí, jich naše záchranná stanice přijala více než 1 300 a letos očekáváme obdobný počet. Až polovina mláďat, které lidé v přírodě naleznou a dopraví do záchranné stanice, se k nám přitom dostává zbytečně.

Přikládáme proto jednoduchý návod na to, jak poznat, která mláďata skutečně lidskou pomoc potřebují a která je lepší nechat na místě, nedotýkat se jich a neslyšně se od nich vzdálit. Nejdůležitější pravidlo přitom zní: než mládě seberete z přírody, zavolejte nejprve do záchranné stanice a poraďte se, zda mládě skutečně potřebuje pomoc.

Do záchranné stanice se zbytečně dostávají hlavně mláďata zajíců, srnčata a opeřená ptáčata, která se učí létat. Pomoc však potřebují pouze mláďata, která jsou opuštěná, zraněná anebo ptáčata, která vypadnou z hnízda. Jak ale poznáte, že mládě skutečně lidskou pomoc potřebuje?

plakat mladata

U savců mládě, které potřebuje naši pomoc, obvykle hledá matku, píská, pobíhá anebo (je-li hodně hladové) běhá za lidmi. Velmi malá mláďata se pouze plazí a pískají. Má-li mládě ještě zavřené oči, je málo osrstěné a málo pohyblivé, mělo by být ještě v noře nebo v hnízdě. Je-li mimo, většinou se stalo něco s matkou nebo bylo hnízdo zničeno.

U savčích mláďat většinou lidé nejvíce chybují u srnčat a mláďat zajíců, u kterých je přirozené a v pořádku, když u nich není matka. Tato mláďata se rodí již osrstěná a s otevřenýma očima a jejich matky je tzv. „odkládají“ na bezpečné místo a vrací se k nim pouze, aby je nakrmily.

U zajíců je to pouze 1 – 2 krát v noci, u srn několikrát za den. Pokud tedy nalezneme malého zajíčka či srnče, jak tiše leží v trávě, a nikde nevidíme jejich matku, je to normální a mládě není opuštěné.

U ptáčat je situace o dost snazší. Zjednodušeně platí, že pokud je ptačí mládě již opeřené a schopné pobíhat či poskakovat, jedná se o mládě, které již dobrovolně opustilo hnízdo a učí se létat. Jeho rodiče se o něj nadále starají a krmí ho na zemi či v keřích. Ptačí mláďata, která potřebují lidskou pomoc, jsou ta, která z hnízda spadla nebo jim hnízdo bylo zničeno (např. během bouřky). Poznáme je tak, že jsou málo opeřená, mohou mít ještě zavřené oči a nejsou schopná poskakovat.

Pokud v přírodě naleznete mládě, o kterém jste po zvážení výše popsaných okolností přesvědčeni, že Vaši pomoc potřebuje, je důležité, abyste se obrátili na záchrannou stanici, která pro mládě přijede a poskytne mu veškerou potřebnou péči.

Infolinka a dispečink Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy: 773 772 771.

Děkujeme!