Pražská záchranná stanice má letos již 2 000. pacienta

19. 7. 2016

Od ledna do počátku července přijala Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy již více než 2 000 zraněných či jinak handicapovaných zvířecích pacientů, kteří by bez lidské pomoci nepřežili. Podle údajů za první pololetí letošního roku záchranáři odhadují, že letošní rok opět překoná rok předchozí, v němž stanice přijala více než 3 000 živočichů. Každoroční trend nárůstu počtu zásahů tak potvrzuje i vyšší odpovědnost Pražanů k pražské přírodě.

Pracovníci nejvytíženější záchranné stanice v rámci České republiky vyřídí denně až 100 konzultací po telefonu, zajistí až 40 výjezdů zásahovými vozidly po celé Praze a poskytují každodenní péči téměř 500 pacientům umístěným v záchranné stanici. Mezi nimi je velké množství mláďat, o které je péče zvláště náročná. Zejména ptáčata, jejichž vývoj je velmi rychlý a příjem potravy velmi intenzivní, je nutné krmit téměř nepřetržitě. Pro představu ptáče sýkory koňadry spotřebuje denně tolik potravy, kolik samo váží (tj. člověk vážící 50 kg by musel denně spotřebovat až 50 kg potravy).

Dvoutisícím pacientem ve stanici byla kachna divoká, opuštěné mládě nalezené na Praze 10. Je to příznačné, neboť prozatím je letošní rok ve znamení kachen. Do záchranné stanice bylo přijato již více než 400 kachních jedinců. Je mezi nimi i kachna „recidivistka“, která opakovaně hnízdí v atriu základní školy a pravidelně využívá k přesunu kachňat jako taxi naše zásahové vozidlo záchranné stanice. Podle ornitologického kroužku na noze se její riziková záliba potvrdila.

kachnata

Mezi dvěma tisícovkami pacientů bylo také množství kosů, sýkor, netopýrů, rorýsů, labutí, poštolek a mláďat zajíců a ježků. Podařilo se zachránit také dva vzácné kvakoše noční a mládě sokola stěhovavého, které bylo otřeseno po prvním pádu během svých leteckých začátků.

Záchranná stanice funguje nonstop na čísle 773 772 771 a dvě zásahová vozidla s typickými polepy mnohokrát denně vyjíždí k případům zraněných živočichů po celé Praze. Zázemí záchranné stanice, která sídlí na okraji Jinonic v blízkosti Prokopského údolí, je však ve velmi špatném a dlouhodobě neudržitelném stavu. Proto hlavní město plánuje celkovou rekonstrukci zdejšího areálu, z nějž by se mělo stát moderní léčebné zařízení odpovídající evropským standardům v péči o volně žijící živočichy.

tisková zpráva ke stažení