Nový koberec pro Stromovku. Renovujeme dalších 13 hektarů trávníků

17. 5. 2018

Patříte-li mezi časté návštěvníky Stromovky, určitě jste už v parku narazili na místa ohraničená výstražnými páskami se zákazem vstupu. Minulý týden jsme se totiž pustili do regenerace vybraných částí travnatých ploch kolem nových a zrekonstruovaných rybníků v centrální části parku. Upravili jsme takřka 13 ha trávníků, které budou Pražanům v budoucnu sloužit k rekreaci a odpočinku. Úprava trávníků je součástí celkové rekonstrukce dna bývalého Rudolfova rybníka v centrální části Stromovky. S obnovou travnatých ploch kolem rybníků jsme začali už loni v létě, jakmile se stavební práce začaly chýlit ke konci. Do podzimu jsme založili skoro 13 hektarů nových trávníků, celkem tedy již zrevitalizované plochy trávníků pokrývají třetinu Královské obory.

Nové, svěží a odolné trávníky pro větší komfort všech návštěvníků. To byl cíl našich prací, které jsme provedli podle zadání a projektu Magistrátu hlavního města Prahy. Stávající trávníky nejprve upravila speciální technika pomocí tzv. vertikutace, která novým i stávajícím travinám zajistila lepší příjem vzduchu, živin i vláhy. Takto ošetřené plochy jsme zapískovali křemičitým pískem, jenž má za úkol půdu odlehčit a zlepšit její pH. A na závěr samozřejmě přišlo na řadu samotné osetí travní směsí určenou speciálně pro osluněné rekreační zátěžové trávníky. Tedy pro takové porosty, které budou schopny dobře snášet vysokou návštěvnost největšího pražského parku.

Tím však naše práce nekončí. Nové trávníky budeme pravidelně zalévat a sekat, aby zhoustly a staly se plnohodnotnou součástí Stromovky. Než však vyrostou a zesílí, prosíme všechny návštěvníky, aby nevstupovali do páskou ohraničených míst a zabránili ve vstupu i svým čtyřnohým mazlíčkům. Děkujeme za pochopení.

trávníky ve Stromovce

Renovaci trávníků ve Stromovce zakončíme letos na podzim. Na prudkých svazích břehů bývalého Rudolfova rybníka založíme nové trávníky speciální technologií tlakového nástřiku směsi travního semene, zvané hydroosev.