Zase je kompletní. Do staré aleje ve Stromovce jsme přesadili 8 vzrostlých lip

21. 4. 2018

Víte, jak to zaonačit, aby vám před očima během chvilky vyrostla alej plná vzrostlých stromů? My to víme. Řešením je ten správný pomocník. Minulý týden jsme ve Stromovce zaměstnali speciální přesazovací stroj, který během několika okamžiků dokáže přemístit i 5 metrů vysoký strom bez jediného šrámu z jednoho stanoviště na druhé. Pomohl nám přesadit 8 vzrostlých lip zelených, které nejprve opustily nevyhovující místa v jiné části parku a posléze zaplnily prázdné prostory v historickém lipovém stromořadí mezi Podmokelskou dráhou a plavebním kanálem. Zhruba deset let staré stromy během chvilky zacelily alej, v níž se mladé stromky nedokázaly prosadit.

stroj

Část parku Za drahou v současné době prochází úpravami zeleně, jejichž součástí jsou i výsadby nových dřevin nebo přesazování těch starších. Naší snahou v uplynulých letech bylo obnovit a doplnit starou lipovou alej, která se zde nachází. Bohužel všechny naše pokusy o zařazení mladých stromků mezi jejich dospělé kolegy skončily neúspěchem. Dospělé lípy se ukázaly být natolik konkurence schopné, že malým stromkům nedaly šanci pro růst. Ty pak chřadly a usychaly.

Magistrát hl. m. Prahy proto přišel s nápadem vyřešit problém přesazením již odrostlejších, silnějších stromů. Přesadit desetileté lípy z jiné části parku do stromořadí nám pomohl speciální přesazovací stroj, který je pro takovou práci navržený. Svým vyzvedávacím mechanismem dokáže vyhloubit dostatečně velkou jámu, aby ze země vyzvedl strom i s jeho kořenovým balem a kořeny nepoškodil. Dřevinu pak z původního místa odveze a na novém ji zase zasadí do půdy. Tento šetrný způsob manipulace dřevině nezpůsobuje zbytečný stres a umožňuje jí snáze přijmout změnu prostředí. A díky tomu, že jsme přesazovali větší a starší stromy, veříme, že se nyní všech 8 lip dokáže plnohodnotně začlenit do lipového stromořadí a začít plnit svoji funkci.

S tímto typem přesazování dřevin máme dobré zkušenosti už z loňského roku, kdy jsme ve Stromovce úspěšně přesadili rovněž 8 vzrostlých stromů.

alej