Zachráněný labuťák je zpátky na Vltavě i díky našemu sponzorovi

22. 3. 2018

Zpátky na Vltavě, zpátky doma. Asi tak by to mohl okomentovat dospělý labutí samec, jenž se v naší Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy zotavoval po úrazu způsobeném nárazem do trolejového vedení a kterého jsme ve čtvrtek 22. března zase slavnostně vypustili na svobodu. Krásného labuťáka se nám podařilo zachránit a ošetřit díky našemu pohotovostnímu vozidlu Hugo, jehož provoz už druhým rokem sponzoruje společnost Pražská plynárenská, a. s.

V pátek 9. března jsme v pozdních večerních hodinách přijali telefonát od Městské policie hl. m. Prahy, která nás povolala k záchraně zraněné labutě nalezené na nábřeží Edvarda Beneše. Když náš pracovník dorazil na místo, zjistil, že se jedná o labutího samce, který během letu nejspíš narazil do trolejového vedení na Čechově mostě. Viditelně otřesený pták nebyl schopný letu a u frekventované vozovky mu navíc hrozilo další nebezpečí od projíždějících aut.

Zraněného živočicha jsme převezli do naší záchranné stanice, kde jsme jej prohlédli. Vyšetření ukázalo, že pták nemá nic zlomeného a naštěstí je pouze pohmožděný po nárazu a pádu. Proto jsme mu zajistili klid, dostatek potravy a vody a ubytovali jej v jedné z voliér. Labutí samec se v naší péči rychle zotavil, a proto jsme ho mohli po necelých dvou týdnech společně s dětmi ze ZŠ Drtinova vypustit zpátky na řeku. A že se pták na svobodu opravdu těšil a byl zcela zdráv, nám dokázal svým raketovým startem ze smíchovské náplavky. Nyní už spokojeně pluje po Vltavě a my spolu s ním děkujeme společnosti Pražská plynárenská, a. s., za sponzoring jednoho z našich zásahových vozidel, protože i díky nim můžeme psát tyto příběhy se šťastným koncem.

vypousteni_labute

sponzor

Sponzorem našeho pohotovostního vozu Hugo je Pražská plynárenská, a. s.

Ve spolupráci s Městskou policií hl. m. Prahy jsme vytvořili leták první pomoci pro labutě: Najdete v něm všechny potřebné informace o tom, jak poznat, kdy je labuť zraněná, a jak jí co nejlépe pomoci.