Záchranné stanici loni pomohly stovky dárců, ošetřila přes 4 100 pacientů

4. 1. 2018

S příchodem nového roku nadchází čas ohlédnout se za vším, co nás v tom minulém potkalo, co se nám podařilo a jak jsme si vedli. Tento příspěvek je věnován těm, kteří si v roce 2017 našli čas a místo ve svém srdci a podpořili naši Záchrannou stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy finančním darem, materiální či fyzickou pomocí. Byla to právě vaše podpora, která nám umožnila přijmout a ošetřit více než 4 100 zraněných či jinak handicapovaných volně žijících živočichů z pražské přírody, a my vám za ni chceme poděkovat.

Díky štědrosti našich dárců jsme v roce 2017 získali desítky tisíc korun na péči o pacienty, provoz stanice a dvou zásahových vozidel. Stovky kilogramů starých novin a textilu, které jste nám věnovali, posloužily jako podestýlka pro poraněné živočichy. Mohli tak pravidelně usínat v čistých pelíšcích. A nesmíme opominout ani záslužnou práci všech dobrovolníků a praktikantů, kteří u zraněných zvířat a opuštěných mláďat trávili dny a někdy i noci. Vážíme si každé koruny, každého starého bavlněného trička a každého člověka, který se k nám připojil.

IMG_20170510_074334

Finančně naší stanici přispělo přes 150 drobných dárců. Jejich dary se pohybovaly od několika stokorun až po tisícikorunové položky, dárci přispívali jednorázově i pravidelně. Největším finančním darem z řad drobných dárců, částkou 15 000 Kč, přispěla paní Věra Vlachová. Základní škola waldorfská z Jinonic zase na podporu naší stanice uspořádala vánoční jarmark. Jeho výtěžek – 12 000 Kč – věnovala na provoz stanice.

Provoz našich dvou zásahových vozidel, díky nimž jsme se mohli včas a rychle dostávat k našim pacientům, sponzorovala Pražská energetika, a.s., a Pražská plynárenská, a.s..

IMG_2573upr

Do sbírek materiální pomoci se zapojilo mnoho mateřských a základních škol, které pro záchrannou stanici nasbíraly 1 203 kg papíru a 477 kg textilu. Velké poděkování patří nejzdatnějším sběračům – MŠ a ZŠ Bártlova, ZŠ Brána jazyků, ZŠ Na Slovance, ZŠ Vratislavova, MŠ Libčická, MŠ Libkovská, MŠ Nad Parkem, ZŠ gen. Fr. Fajtla DFC, ZŠ s RVJ Bronzová, MŠ Tupolevova.

IMG_20171110_124408

O pravidelné zásilky dobrot pro naše zvířata se v roce 2017 staral Hypermarket Globus Praha-Zličín, který nám dodával zeleninu a staré pečivo z přebytků. Pozadu nezůstala ani třída 8.B ze ZŠ Mníšek pod Brdy, která se vydala na sběr jablek pro naše zvířata ze zookoutků. FZŠ Drtinova uspořádala na podporu záchranné stanice vánoční jarmark, z jehož výtěžku nakoupila konzervy, semena a další krmení pro zvířata.

IMG_20171013_104111upr

Netradiční způsob podpory záchranné stanice si zvolila MŠ Větrníček, která se rozhodla pro adopci jedné ze sov a na dálku si osvojila krásnou sovu pálenou. Dalším náhradním sovím opatrovatelem se stala městská část Praha 6, která si pod svá křídla vzala puštíka obecného. A celkem 8 malých ježků ze záchranné stanice našlo pro letošní zimu náhradní domov v 8 školách, kde se o ně bude starat 400 dětí – to je výsledek 3. ročníku našeho projektu Kamarád ježek.

IMG_0737

Mnoho pomocníků a podporovatelů k nám přišlo také osobně – jako dobrovolníci. Pomohli v záchranné stanici i v našich zookoutcích.

Děkujeme všem, kteří si našli chvilku a jakoukoliv formou se zapojili do nelehké péče o ty, kteří si o pomoc sami říct nedokážou, ale jejichž vděčnost mluví za vše. Všem vám patří náš velký dík.

Vaše Lesy hl. m. Prahy a zvířecí pacienti ze záchranné stanice

IMG_0492

Autor fotografie: Josef Arnošt