Kompostárna hl. m. Prahy posiluje: Přibyl další stroj, drtič biomasy

8. 12. 2017

Novým členem týmu strojů Kompostárny hl. m. Prahy se začátkem prosince stal rychloběžný drtič Doppstadt AK 235. Jako nový pracovní partner doplnil překopávač, který k nám do kompostárny dorazil o měsíc dříve. Úkolem drtiče bude drcení dovezeného bioodpadu na menší, a tedy lépe kompostovatelné kousky.

Už přes týden „řádí“ nový drtič mezi haldami bioodpadu a usnadňuje zaměstnancům kompostárny jejich práci. Specializací tohoto robustního siláka je drcení velkých rostlinných zbytků na drobné kousky, což umožňuje jejich rychlejší a efektivnější kompostování. Biomasu naši zaměstnanci do drtiče nakládají pomocí nakladače s výsuvným ramenem, poté si materiál převezme podavač stroje, který jej dopraví do drticího ústrojí. Tím pak projdou naložené větve, kůra či keře, z nichž jsou za chvilku drobné kousky rostlinné hmoty. Díky novému stroji je tak slivenecká kompostárna zase o krok blíže ke kvalitnímu a bohatému kompostu.

Posledním členem slivenecké skupinky kompostovacích strojů se do konce roku stane sítový třídič, který bude mít na starosti prosévání a třídění kompostového materiálu.

Náklady na pořízení všech strojů hradí hlavní město Praha.

Kompostárna hl. m. Prahy do současné chvíle přijala přes 270 tun rostlinného materiálu a toto číslo každým dnem stoupá.

2