Nové výsadby ve Stromovce nekončí, k železniční trati míří 227 stromů

28. 11. 2017

Ačkoliv je největší část tříleté rekonstrukce Stromovky úspěšně za námi, práce v parku nikdy nekončí. Naši zaměstanci ve Stromovce dál pilně pracují, zajišťují údržbu a vysazují nové dřeviny. Letos na podzim tak například v okolí oblíbených piknikových míst v části parku zvané Za drahou vysadíme 227 vzrostlých dřevin.

IMG_0920

Výsadby v této části parku jsme rozdělili do dvou etap. Na první z nich pracujeme od začátku listopadu a s výsadbami skončíme až s prvními zámrzy půdy, s jejichž příchodem skončí doba vhodná pro sázení rostlin. Kromě tradičních dřevin, jako je buk lesní, dub letní a dub červený, se kterými se návštěvníci na svých procházkách Stromovkou běžně setkávají, přibudou v parku za železniční tratí i některé exotičtější druhy, například tupela lesní, habrovec habrolistý nebo ampák Danielův.

Tupela lesní má svůj domov až v daleké Severní Americe. Tento přes léto nenápadný strom se s podzimem mění v mimořádného krasavce: Své listí zbarvuje těmi nejzářivějšími odstíny červené a oranžové a teplé barvy doplňuje temně modrou barvou svých hroznovitých plodů. Společnost tupele bude dělat habrovec habrolistý, původem z jižní a jihovýchodní Evropy. Zdobí jej hlavně jeho plody, které svým tvarem připomínají malé ulity. Trio cizokrajných dřevin pak doplní návštěvník z horských lesů Číny a Koreje – ampák Danielův. Dřevina, která udělá radost především pražským včelám, neboť rozkvétá až v srpnu, kdy pomalu začíná nouze o potravu, a kvete několik týdnů.

Druhou etapu výsadeb nových dřevin v místě za železniční tratí plánujeme na jaro příštího roku. V jarních měsících do Stromovky zamíří dalších 42 vzrostlých stromů.

Výsadby nových stromů ve Stromovce financuje hlavní město Praha z prostředků odboru ochrany prostředí. Autorem projektu výsadeb je Ing. Josef Souček.