ANKETA: Do chuchelského zookoutku se vrátil rys, čeká na jméno

14. 7. 2017

V zimě jsme se museli rozloučit s oblíbeným maskotem našeho zookoutku v Malé Chuchli, rysem ostrovidem Chuchlíkem. Zdravotní komplikace, kterými dlouhodobě trpěl, nás donutily přistoupit k jeho uspání. Pozornému návštěvníkovi zookoutku ale jistě neušlo, že od té doby prošla prázdná rysí voliéra kompletní obnovou. Asanace, zvětšení a zabudování nových šplhacích prvků, to vše vedlo k jedinému cíli – připravit výběh pro jeho nového obyvatele.

novy-rys

Nový rys ostrovid v zookoutku Malá Chuchle

Tím se stal roční samec rysa ostrovida pocházející ze Zoo Farma Łączna v Polsku, který do Chuchelského háje přicestoval na počátku července. Nový chuchelský rys ale stále ještě nemá jméno, a tak se obracíme na vás a doufáme, že nám pomůžete jméno vybrat. O novém jméně pro rysího kocoura můžete až do konce prázdnin hlasovat prostřednictvím ankety, v níž můžete podpořit jedno ze šesti potenciálních rysích jmen. Slavnostní křtiny nového rysa se uskuteční během naší první podzimní víkendové akce v zookokutku (akce s názvem To jsem z toho jelen), v sobotu 16. září.

nahled-ANKETA

Děkujeme vám za hlasy, anketu jsme již ukončili.

Rys ostrovid je naše největší kočkovitá šelma a nachází se na seznamu silně ohrožených druhů. Je vynikajícím lovcem, vyznačuje se především hbitostí a ostrými smysly. Dokáže zaznamenat i sebemenší pohyb – ve dne zpozoruje zajíce na vzdálenost 300 metrů, v noci až na 120 metrů. Kromě zajíců, lišek a dalších malých savců tvoří jeho potravu mufloni, srnci, divočáci a jeleni, v polárních oblastech si dokáže poradit dokonce i se sobem.

Od roku 1998 klesl počet rysů na území České republiky zhruba o 30 %, a to pod hranici 100 jedinců. Trvale se vyskytují v jihozápadních Čechách a Beskydech, nejblíže Praze byli rysové zpozorováni u Benešova a v Ralsku.